BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Copywriter

Specialist på att skriva kreativa, kärnfulla och intresseväckande texter för olika syften.

  • Kommunikativ förmåga
  • Kreativ förmåga
  • Samarbetsförmåga
  • Stresstålighet
  • Säljinriktad

Genomsnittligt löneintervall

30 400 - 55 000 SEK/mån

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för informatörer, kommunikatörer och pr-specialister kommer vara små till medelstora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

En copywriter arbetar med textidéer och texter, anpassade för tryckta och digitala medier. Det kan handla om reklamtexter som syftar till att sälja en vara eller tjänst, eller om informationsmaterial på ett företags hemsida. Texterna ska få mottagaren av texten att agera, till exempel köpa, klicka eller dela vidare.

En viktig del av copywriterns arbete är att göra research för att samla in bakgrundsmaterial och fakta. Copywritern behöver ha kunskap om uppdragsgivarens behov och önskemål, men också om målgruppen som kommunikationen riktar sig till.

Copywritern väljer ut det viktigaste ur bakgrundsmaterialet som utgör kärnan i den information som ska bli stommen i textidé och text. Processen ser olika ut beroende på vad det är som ska kommuniceras. Det kan handla om komplicerade faktatexter där texterna kan vara långa och omfattande, om en kort rubrik eller en slagkraftig slogan på bara några få ord.

En copywriter behöver vara kreativ, idérik och kunna ta och ge konstruktiv kritik. Allmänbildning och ett samhällsintresse är en förutsättning för att kunna skriva texter för olika företag och produkter, liksom att kunna formulera sig kärnfullt i text.

Utbildningsvägar för copywriter

Yrket kräver vanligtvis utbildning på eftergymnasial nivå.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli copywriter till exempel

  • eftergymnasial utbildning.
  • Utbildningsbakgrunden för copywriters varierar. Det finns utbildningar på flera nivåer inom universitet och högskolor, yrkeshögskolor eller fristående kommunikationsskolor.
/