BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Databasadministratör

Ett ansvarsfullt IT-yrke med långsiktighet och rutiner i centrum.

 • Analytisk förmåga
 • Problemlösningsförmåga
 • Samarbetsförmåga

   Genomsnittligt löneintervall

   30 000 - 52 600 SEK/mån


   Arbetsmarknadsprognos

   Låg konkurrens

   Arbetsuppgifter

   Databasadministratörer kan ha skiftande uppgifter. Det finns inga skarpa gränser mellan vad man gör som databasadministratör och vad man gör i andra datayrken. Databasadministratörer arbetar med det dagliga underhållet men också med det långsiktiga förvaltnings- och utvecklingsarbetet med infrastrukturen. Det finns en mängd olika databasmiljöer man kan arbeta inom, exempelvis Oracle, MS-SQL och DB2.

   Databasadministratören planerar den dagliga driften och administrationen, likaså planerar man databasernas kapacitet. Man arbetar även med kontroller av teknisk prestanda, samt skapar och förvaltar rutiner för kvalitetssäkring med fokus på databaserna.

   Att jobba med tillgängligheten och att ständigt effektivisera databasmiljön är två vanliga mål i arbetet. Man jobbar ofta tillsammans med systemutvecklaren i samband med utvecklingsprojekt. Databasadministratören ska också se till att säkerhetsrutinerna fungerar så att ingen olovligen kan ta sig in i databasen.

   Utbildningsvägar för databasadministratör

   Vill du studera till databasadministratör? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

   Utbildning för vuxna (från 19 år)

   Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

   Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

   Gymnasieskolan (15-19 år)

   Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

   Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: