BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN
Ventilationsmontör
Skapar ett behagligt och energieffektivt inomhusklimat med ventilationstekniska system.
- Organisationsförmåga
- Problemlösningsförmåga
- Samarbetsförmåga
- Serviceinriktad
- Självständighet
Genomsnittligt löneintervall
29 600 - 42 600 SEK/mån
På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för vvs-montörer kommer vara mycket stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.
Arbetsuppgifter
Inom ventilationsbranschen arbetar flera yrkesgrupper, här beskrivs plåtslagare/montörer och tekniker. Arbetet bidrar till ett hälsosamt och energieffektivt inomhusklimat i bostäder, kontor, sjukhus och andra lokaler.
Ventilationsplåtslagaren/montören arbetar med att tillverka och installera ventilationssystem i byggnader. I arbetet ingår bland annat att montera fläktar, kanaler och aggregat. Olika plåtslageritekniker används i arbetet.
Ventilationstekniken arbetar med driftsättning av ventilationsaggregat, injustering av luftflöden och service av ventilationssystemen. Viss programmering kan ingå i arbetsuppgifterna. Ventilationstekniker gör exempelvis felsökningar på befintliga luftbehandlingsaggregat och åtgärdar felen. Arbetet handlar om att se till att ventilationen fungerar optimalt.
Det är inte alltid tydliga skiljelinjer mellan yrkesrollerna. Ibland kan tillverkning, montagearbete och ventilationsteknik utföras av samma person.
Ritningsläsning är en del av arbetet. Det ingår även löpande dokumentation av utförda arbeten och åtgärder. Man gör också beställningar av material.
Utbildningsvägar för ventilationsmontör
Yrket kräver utbildning på gymnasienivå eller motsvarande.
Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet
Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli ventilationsmontör till exempel
- företagsförlagd utbildning
- eftergymnasial utbildning.