BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Ventilationsmontör

Skapar ett behagligt och energieffektivt inomhusklimat med ventilationstekniska system.

 • Organisationsförmåga
 • Problemlösningsförmåga
 • Samarbetsförmåga
 • Serviceinriktad
 • Självständighet

   Genomsnittligt löneintervall

   29 600 - 42 600 SEK/mån


   Arbetsmarknadsprognos

   Medelhög konkurrens på 5 års sikt

   Arbetsuppgifter

   Inom ventilationsbranschen arbetar flera yrkesgrupper, här beskrivs plåtslagare/montörer och tekniker. Arbetet bidrar till ett hälsosamt och energieffektivt inomhusklimat i bostäder, kontor, sjukhus och andra lokaler.

   Ventilationsplåtslagaren/montören arbetar med att tillverka och installera ventilationssystem i byggnader. I arbetet ingår bland annat att montera fläktar, kanaler och aggregat. Olika plåtslageritekniker används i arbetet.

   Ventilationstekniken arbetar med driftsättning av ventilationsaggregat, injustering av luftflöden och service av ventilationssystemen. Viss programmering kan ingå i arbetsuppgifterna. Ventilationstekniker gör exempelvis felsökningar på befintliga luftbehandlingsaggregat och åtgärdar felen. Arbetet handlar om att se till att ventilationen fungerar optimalt.

   Det är inte alltid tydliga skiljelinjer mellan yrkesrollerna. Ibland kan tillverkning, montagearbete och ventilationsteknik utföras av samma person.

   Ritningsläsning är en del av arbetet. Det ingår även löpande dokumentation av utförda arbeten och åtgärder. Man gör också beställningar av material.

   Utbildningsvägar för ventilationsmontör

   Det finns olika vägar till yrket. Det är bra att ha en gymnasieutbildning, till exempel det program vi föreslår nedan eller motsvarande utbildning på komvux. Utbildningar inom området kan också finnas på komvux, folkhögskola, yrkeshögskola, arbetsmarknadsutbildningar och privata utbildningsanordnare. Det kan finnas ytterligare krav, till exempel körkort.

   Utbildning för vuxna (från 19 år)

   Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

   Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

   Gymnasieskolan (15-19 år)

   Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

   Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: