BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Maskinoperatör inom metallindustrin

Sköter och övervakar maskiner som bearbetar arbetsstycken av metall.

  • Initiativförmåga
  • Kvalitetsinriktad
  • Noggrannhet
  • Resultatinriktad
  • Samarbetsförmåga

Genomsnittligt löneintervall

24 300 - 38 400 SEK/mån

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för maskinoperatörer inom tillverkning kommer vara stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Maskinoperatörer inom metallbearbetning kan ha flera yrkestitlar. Man kan till exempel kallas kantpressare. En kantpressare arbetar med att forma detaljer av metall i en kantpress, som även kallas maskinpress. Kantpressen är en mycket kraftfull maskin för att bocka plåt. Man tillverkar delar som sedan används för att monteras ihop till färdiga produkter. Det kan till exempel vara plåtdetaljer till en bil.

Det finns olika typer av pressmaskiner och arbetsuppgifterna skiljer sig åt beroende på vad man ska pressa och vilken maskin man jobbar vid. Maskinen sköts sällan manuellt utan styrs oftast via datorprogrammering.

Man kan också arbeta som verkstadstekniker eller verkstadsmekaniker och bearbetar då arbetsstycken, främst av metall, till detaljer som ingår i verkstadsprodukter av skilda slag. De huvudsakliga arbetsuppgifterna är att bearbeta arbetsstycken i verktygsmaskiner och ofta är man specialiserad på en viss typ av maskin.

Man kan också arbeta som gjuterioperatör med att övervaka gjutning av metallprodukter.

Utbildningsvägar för maskinoperatör inom metallindustrin

Yrket kräver utbildning på gymnasienivå eller motsvarande.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli maskinoperatör inom metallindustrin till exempel

/