Maskinoperatör inom metallindustrin

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Sköter och övervakar maskiner som bearbetar arbetsstycken av metall.

  Maskinoperatörer arbetar inom olika delar av industrin och arbetsuppgifterna kan vara skiftande beroende på var man jobbar. Arbetet innebär i huvudsak att övervaka en eller flera maskiner. Inom metallindustrin innebär arbetet ofta att bearbeta arbetsstycken av metall.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • Initiativförmåga
  • Kvalitetsinriktad
  • Noggrannhet
  • Resultatinriktad
  • Samarbetsförmåga

  Arbetsuppgifter

  Maskinoperatörer inom metallbearbetning kan ha flera yrkestitlar. Man kan till exempel kallas kantpressare. En kantpressare arbetar med att forma detaljer av metall i en kantpress, som även kallas maskinpress. Kantpressen är en mycket kraftfull maskin för att bocka plåt. Man tillverkar delar som sedan används för att monteras ihop till färdiga produkter. Det kan till exempel vara plåtdetaljer till en bil.

  Det finns olika typer av pressmaskiner och arbetsuppgifterna skiljer sig åt beroende på vad man ska pressa och vilken maskin man jobbar vid. Maskinen sköts sällan manuellt utan styrs oftast via datorprogrammering.

  Man kan också arbeta som verkstadstekniker eller verkstadsmekaniker och bearbetar då arbetsstycken, främst av metall, till detaljer som ingår i verkstadsprodukter av skilda slag. De huvudsakliga arbetsuppgifterna är att bearbeta arbetsstycken i verktygsmaskiner och ofta är man specialiserad på en viss typ av maskin.

  Man kan också arbeta som gjuterioperatör med att övervaka gjutning av metallprodukter.

  Arbetsplats och lön

  Maskinoperatörer arbetar på industriföretag.

  Genomsnittligt löneintervall

  24 300 - 38 400 SEK/mån

  Statistik från Statistikmyndigheten SCB


  Arbetsmarknadsprognos

  Medelhög konkurrens

  Prognos fram till 2026
  Statistik från Arbetsförmedlingen


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022