BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Maskinoperatör inom metallindustrin

Sköter och övervakar maskiner som bearbetar arbetsstycken av metall.

  • Initiativförmåga
  • Kvalitetsinriktad
  • Noggrannhet
  • Resultatinriktad
  • Samarbetsförmåga

      Genomsnittligt löneintervall

      24 300 - 38 400 SEK/mån


      Arbetsmarknadsprognos

      Medelhög konkurrens på 5 års sikt

      Arbetsuppgifter

      Maskinoperatörer inom metallbearbetning kan ha flera yrkestitlar. Man kan till exempel kallas kantpressare. En kantpressare arbetar med att forma detaljer av metall i en kantpress, som även kallas maskinpress. Kantpressen är en mycket kraftfull maskin för att bocka plåt. Man tillverkar delar som sedan används för att monteras ihop till färdiga produkter. Det kan till exempel vara plåtdetaljer till en bil.

      Det finns olika typer av pressmaskiner och arbetsuppgifterna skiljer sig åt beroende på vad man ska pressa och vilken maskin man jobbar vid. Maskinen sköts sällan manuellt utan styrs oftast via datorprogrammering.

      Man kan också arbeta som verkstadstekniker eller verkstadsmekaniker och bearbetar då arbetsstycken, främst av metall, till detaljer som ingår i verkstadsprodukter av skilda slag. De huvudsakliga arbetsuppgifterna är att bearbeta arbetsstycken i verktygsmaskiner och ofta är man specialiserad på en viss typ av maskin.

      Man kan också arbeta som gjuterioperatör med att övervaka gjutning av metallprodukter.

      Utbildningsvägar för maskinoperatör inom metallindustrin

      Vill du studera till maskinoperatör inom metallindustrin? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

      Utbildning för vuxna (från 19 år)

      Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

      Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

      Gymnasieskolan (15-19 år)

      Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

      Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: