BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN
Köks- och restaurangbiträden
Ett omväxlande yrke i köks- eller restaurangmiljö med många praktiska uppgifter.
- Samarbetsförmåga
- Stresstålighet
Genomsnittligt löneintervall
20 100 - 27 500 SEK/mån
På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för restaurang- och kafébiträden kommer vara små till medelstora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.
Arbetsuppgifter
Som regel arbetar ett köksbiträde ute i köket, medan ett restaurangbiträde har mer kontakt med kunderna. Idag är det dock många restauranger som använder båda benämningarna utan att arbetsuppgifterna skiljer sig åt.
Vanliga arbetsuppgifter för ett restaurangbiträde kan till exempel vara att portionera upp mat, att ta emot betalning i kassa, servera gäster och att plocka bort disk från borden. I arbetsuppgifterna ingår också att diska och städa. Det kan ingå att plocka in varor som levereras.
Köksbiträdet plockar fram och förbereder maten innan den tillagas i köket. Till exempel genom att skölja, skala och hacka grönsaker. De hjälper kockarna och deltar även i enklare matlagning, till exempel genom att ansvara för salladsbufféer. På snabbmatsrestaurangerna kan arbetet handla om att tillaga hela måltiden. Att städa och diska ingår också i arbetsuppgifterna.
Utbildningsvägar för köks- och restaurangbiträden
Inga krav på formell yrkesutbildning. Man kan bli upplärd på arbetsplatsen. Att ha gymnasieutbildning är en konkurrensfördel.
Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet
Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli köks- och restaurangbiträden till exempel
- vuxenutbildning
- arbetsmarknadsutbildning.