BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Köks- och restaurangbiträden

Ett omväxlande yrke i köks- eller restaurangmiljö med många praktiska uppgifter.

  • Samarbetsförmåga
  • Stresstålighet

      Genomsnittligt löneintervall

      20 100 - 27 500 SEK/mån


      Arbetsmarknadsprognos

      Medelhög konkurrens på 5 års sikt

      Arbetsuppgifter

      Som regel arbetar ett köksbiträde ute i köket, medan ett restaurangbiträde har mer kontakt med kunderna. Idag är det dock många restauranger som använder båda benämningarna utan att arbetsuppgifterna skiljer sig åt.

      Vanliga arbetsuppgifter för ett restaurangbiträde kan till exempel vara att portionera upp mat, att ta emot betalning i kassa, servera gäster och att plocka bort disk från borden. I arbetsuppgifterna ingår också att diska och städa. Det kan ingå att plocka in varor som levereras.

      Köksbiträdet plockar fram och förbereder maten innan den tillagas i köket. Till exempel genom att skölja, skala och hacka grönsaker. De hjälper kockarna och deltar även i enklare matlagning, till exempel genom att ansvara för salladsbufféer. På snabbmatsrestaurangerna kan arbetet handla om att tillaga hela måltiden. Att städa och diska ingår också i arbetsuppgifterna.

      Utbildning för vuxna (från 19 år)

      Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

      Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

      Gymnasieskolan (15-19 år)

      Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

      Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: