BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Vårdadministratör

Ett yrke för dig som är noggrann och gillar språk och text.

  • Kommunikativ förmåga
  • Noggrannhet
  • Samarbetsförmåga

Genomsnittligt löneintervall

24 300 - 32 100 SEK/mån


Arbetsmarknadsprognos på 2 års sikt

Mycket stora möjligheter till jobb

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för medicinska sekreterare och vårdadministratörer kommer vara mycket stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Vårdadministratörer arbetar med dokumentation inom sjukvården. Att skriva och sköta hanteringen av patientjournaler är en av de vanligaste arbetsuppgifterna. Efter patienten har behandlats dokumenteras besöket och diagnosen. Vårdadministratören skriver då ner vad läkaren/vårdgivaren sagt. Det som skrivits ska sedan godkännas av läkaren/vårdgivaren.

I patientjournalerna finns information om patientens symtom, undersökningar, provsvar, diagnoser, operationer och andra behandlingar. De flesta journaler hanteras numera digitalt. Uppgifterna om patienterna är känsliga och därför är det viktigt att kunna lagstiftningen om sekretess och journalföring. Patientjournalerna är viktiga när läkare, sjuksköterskor och psykologer möter och utvärderar patienternas behandling, men uppgifterna används också för forskning. Genom att samla landets information om exempelvis diagnoser och operationer kan statistiken användas i forskning eller i planeringen av framtidens sjukvård.

Vårdadministratörer kan också arbeta i receptionen. Där tas patienterna emot, registreras och betalar. Ibland skickas remisser, telefonen ringer och frågor från patienterna i väntrummet besvaras. Ibland förekommer kontakter med myndigheter.

Arbete med statistik, budget, och personalrapportering ingår ibland i arbetsuppgifterna. Att skriva protokoll vid möten och konferenser eller skriva forskningsrapporter kan också förekomma.

Utbildningsvägar för vårdadministratör

Yrket kräver eftergymnasial utbildning upp till två år.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli vårdadministratör till exempel

  • eftergymnasial utbildning.
  • Ett flertal yrkeshögskoleutbildningar finns på olika platser i landet under benämningar som sekreterare inom hälso- och sjukvård, medicinsk dokumentation eller vårdadministration. Umeå universitet erbjuder en tvåårig högskoleutbildning samt en treårig kandidatexamen inom vårdadministration.
/