BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Webbdesigner

Skapar struktur och design för webbplatser, med fokus på funktionalitet och användarvänlighet.

  • Konstnärlig förmåga
  • Kreativ förmåga
  • Problemlösningsförmåga
  • Serviceinriktad
  • Stresstålighet

Genomsnittligt löneintervall

29 000 - 50 000 SEK/mån

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för designer och utvecklare inom spel och digitala medier kommer vara mycket stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Webbdesignern lägger grunden för strukturen och funktionaliteten på en webbplats. De bygger upp olika delar av webbplatsen och väljer typsnitt, färgskalor och symboler. Webbdesignern bestämmer också storleken och placeringen av olika ytor på webbplatsen. En webbdesigner arbetar både med programmering i mjukvaruprogram och med de kreativa delarna av webbplatsens utformning.

Webbdesignern arbetar med fokus på användaren, det är viktigt att en webbsida är användarvänlig och lättillgänglig. Webbdesignern kan också vara expert på konvertering, vilket innebär att få besökaren av webbplatsen att bli kund hos det aktuella företaget.

Webbdesignern arbetar ibland med sökmotoroptimering, en metod för att påverka webbplatsens placering i sökmotorer. Det gäller att hitta nyckelord/sökbegrepp som gör att webbplatsen hamnar högt upp i sökmotorn. Syftet är att få fler besökare till webbplatsen eller till den produkt/tjänst som företaget/organisationen erbjuder. Det finns också särskilda sökmotoroptimerare/SEO-specialister som enbart arbetar med dessa metoder.

Beställare av webbplatsen är ofta ett företag eller en myndighet som vill presentera sig och sina produkter eller tjänster. På en kommunikationsbyrå är det vanligt att beställningen först tas om hand av projektledare, art director och copywriter för att sedan gå vidare till webbdesignern. Mer avancerad programmering görs ofta av en programmerare.

Utbildningsvägar för webbdesigner

Utbildningskraven för webbdesigners varierar, men vanligtvis krävs en utbildning på eftergymnasial nivå.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli webbdesigner till exempel

  • eftergymnasial utbildning.
  • Utbildningar inom webbdesign och webbutveckling finns på flera av landets universitet och högskolor. Det kan också finnas utbildningar inom Yrkeshögskolan.
/