BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Webbdesigner

Skapar struktur och design för webbplatser, med fokus på funktionalitet och användarvänlighet.

  • Konstnärlig förmåga
  • Kreativ förmåga
  • Problemlösningsförmåga
  • Serviceinriktad
  • Stresstålighet

      Genomsnittligt löneintervall

      29 000 - 50 000 SEK/mån


      Arbetsmarknadsprognos

      Låg konkurrens

      Arbetsuppgifter

      Webbdesignern lägger grunden för strukturen och funktionaliteten på en webbplats. De bygger upp olika delar av webbplatsen och väljer typsnitt, färgskalor och symboler. Webbdesignern bestämmer också storleken och placeringen av olika ytor på webbplatsen. En webbdesigner arbetar både med programmering i mjukvaruprogram och med de kreativa delarna av webbplatsens utformning.

      Webbdesignern arbetar med fokus på användaren, det är viktigt att en webbsida är användarvänlig och lättillgänglig. Webbdesignern kan också vara expert på konvertering, vilket innebär att få besökaren av webbplatsen att bli kund hos det aktuella företaget.

      Webbdesignern arbetar ibland med sökmotoroptimering, en metod för att påverka webbplatsens placering i sökmotorer. Det gäller att hitta nyckelord/sökbegrepp som gör att webbplatsen hamnar högt upp i sökmotorn. Syftet är att få fler besökare till webbplatsen eller till den produkt/tjänst som företaget/organisationen erbjuder. Det finns också särskilda sökmotoroptimerare/SEO-specialister som enbart arbetar med dessa metoder.

      Beställare av webbplatsen är ofta ett företag eller en myndighet som vill presentera sig och sina produkter eller tjänster. På en kommunikationsbyrå är det vanligt att beställningen först tas om hand av projektledare, art director och copywriter för att sedan gå vidare till webbdesignern. Mer avancerad programmering görs ofta av en programmerare.

      Utbildningsvägar för webbdesigner

      Vill du studera till webbdesigner? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

      Utbildning för vuxna (från 19 år)

      Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

      Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

      Gymnasieskolan (15-19 år)

      Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

      Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: