BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN
Röntgensjuksköterska
Sjuksköterskeyrke med särskild utbildning som kombinerar omvårdnad med högteknologiska insatser.
- Empatisk förmåga
- Kommunikativ förmåga
- Noggrannhet
- Självständighet
- Uppmärksam
Genomsnittligt löneintervall
29 200 - 44 000 SEK/mån
På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för röntgensjuksköterskor kommer vara mycket stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.
Arbetsuppgifter
Röntgensjuksköterskan utför undersökningar och bedömningar som ligger till grund för diagnos och behandling. Man planerar, genomför och utvärderar undersökningar och behandlingar utifrån patientens behov och förutsättningar. Röntgensjuksköterskan tar röntgenbilder och utvärderar bildkvaliteten.
En viktig del i arbetet är att få patienterna att känna sig trygga, förklara vad som ska hända och svara på både patienters och närståendes frågor. Det korta mötet med patienten är något som skiljer röntgensjuksköterskans arbete från många andra sjuksköterskeyrken.
Variationen på undersökningarna är stor. Det kan vara skelettröntgenundersökningar, njurarnas och mag-tarmkanalens undersökningar, lungröntgen, datortomografi (CT), magnetkamera (MR), mammografi och ultraljud. I arbetet ingår digital bildbehandling.
Bilderna används inte bara för att ställa diagnos. De används av till exempel kirurgen som står i operationssalen och behöver bilderna för att guida sig fram i människokroppen med hjälp av den virtuella tekniken.
Röntgensjuksköterskan ansvarar för att patienterna inte utsätts för mer strålning än nödvändigt vid undersökningen. Röntgensjuksköterskan ser också till att övrig personal hanterar utrustningen enligt säkerhetsbestämmelserna för strålskydd.
Yrket är under ständig utveckling. Undersökningsmetoder med allt högre teknikinnehåll och ny apparatur kräver att röntgensjuksköterskan följer med i utvecklingen och snabbt tar till sig nyheter.
Utbildningsvägar för röntgensjuksköterska
Yrket kräver eftergymnasial utbildning på högskole- eller universitetsnivå.
Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet
Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli röntgensjuksköterska till exempel
- eftergymnasial utbildning.