BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Röntgensjuksköterska

Sjuksköterskeyrke med särskild utbildning som kombinerar omvårdnad med högteknologiska insatser.

 • Empatisk förmåga
 • Kommunikativ förmåga
 • Noggrannhet
 • Självständighet
 • Uppmärksam

   Genomsnittligt löneintervall

   29 200 - 44 000 SEK/mån


   Arbetsmarknadsprognos

   Låg konkurrens

   Arbetsuppgifter

   Röntgensjuksköterskan utför undersökningar och bedömningar som ligger till grund för diagnos och behandling. Man planerar, genomför och utvärderar undersökningar och behandlingar utifrån patientens behov och förutsättningar. Röntgensjuksköterskan tar röntgenbilder och utvärderar bildkvaliteten.

   En viktig del i arbetet är att få patienterna att känna sig trygga, förklara vad som ska hända och svara på både patienters och närståendes frågor. Det korta mötet med patienten är något som skiljer röntgensjuksköterskans arbete från många andra sjuksköterskeyrken.

   Variationen på undersökningarna är stor. Det kan vara skelettröntgenundersökningar, njurarnas och mag-tarmkanalens undersökningar, lungröntgen, datortomografi (CT), magnetkamera (MR), mammografi och ultraljud. I arbetet ingår digital bildbehandling.

   Bilderna används inte bara för att ställa diagnos. De används av till exempel kirurgen som står i operationssalen och behöver bilderna för att guida sig fram i människokroppen med hjälp av den virtuella tekniken.

   Röntgensjuksköterskan ansvarar för att patienterna inte utsätts för mer strålning än nödvändigt vid undersökningen. Röntgensjuksköterskan ser också till att övrig personal hanterar utrustningen enligt säkerhetsbestämmelserna för strålskydd.

   Yrket är under ständig utveckling. Undersökningsmetoder med allt högre teknikinnehåll och ny apparatur kräver att röntgensjuksköterskan följer med i utvecklingen och snabbt tar till sig nyheter.

   Utbildningsvägar för röntgensjuksköterska

   Vill du studera till röntgensjuksköterska? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

   Utbildning för vuxna (från 19 år)

   Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

   Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

   Gymnasieskolan (15-19 år)

   Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

   Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: