BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN
Skådespelare
Arbetar i en kollektiv process och gestaltar hur karaktärer tänker, känner och handlar.
- Empatisk förmåga
- Förmåga till självkännedom
- God fysik
- Kreativ förmåga
- Samarbetsförmåga
Genomsnittligt löneintervall
25 600 - 37 600 SEK/mån
Arbetsuppgifter
Skådespelaryrket handlar om att leva sig in i hur andra människor tänker, känner och handlar under specifika omständigheter och sedan medvetet gestalta det i rollfigurer. Bakom en teaterföreställning eller filmproduktion ligger mycket förberedelsearbete.
En skådespelare använder sin kropp, röst och inlevelseförmåga som instrument. Det innebär att man behöver ha både konstnärlig talang och förmåga att tillgodogöra sig tekniker för att använda kropp och röst som verktyg i skapandet.
Skådespeleri är en kollektiv process där många olika yrkesgrupper samarbetar. Förutom skådespelare och regissör ingår ofta även personer som arbetar med ljus, ljud, kläder och rekvisita i arbetet.
Skådespelare kan arbeta inom olika områden, de flesta arbetar med teater, film, TV- och radioproduktioner. De kan även arbeta med att läsa in talböcker eller dubba tecknad film.
En stuntman ersätter filmskådespelare i riskfyllda situationer. I arbetsuppgifterna för en stuntman ingår ofta att instruera andra skådespelare. En annan variant i yrket är mimskådespelare som arbetar med rörelsebaserat skådespeleri.
Utbildningsvägar för skådespelare
Vill du studera till skådespelare? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:
Utbildning för vuxna (från 19 år)
Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.
Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:
Gymnasieskolan (15-19 år)
Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.
Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: