BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Inrednings- och möbelsnickare

Tillverkar och reparerar specialsnickerier i småskalig produktion, oftast från idé till färdig produkt.

 • Finmotorik
 • Kreativ förmåga
 • Kvalitetsinriktad
 • Resultatinriktad
 • Serviceinriktad

   Genomsnittligt löneintervall

   24 200 - 35 000 SEK/mån


   Arbetsmarknadsprognos

   Medelhög konkurrens på 5 års sikt

   Arbetsuppgifter

   Inrednings- och möbelsnickare arbetar med att tillverka möbler och inredning efter specialbeställningar, egen design eller i mindre serier. Möbelsnickaren tillverkar nya möbler, exempelvis bord, stolar och vitrinskåp med unika egenskaper. Inredningssnickaren tillverkar och monterar inredning till offentliga lokaler, exempelvis butiker, banker och restauranger. Inredningssnickare kan även arbeta med uppdrag åt privatpersoner, men den typen av inredning görs ofta i större serietillverkning inom trä- och möbelindustrin.

   Yrkesgruppen arbetar ofta med alla moment i tillverkningsprocessen, från idé till färdig produkt. I arbetet utgår man ifrån en konstruktionsritning som beställaren eller en designer har tagit fram. Inrednings- och möbelsnickaren kan också arbeta fram ritningen själv, ofta i samråd med beställaren.

   I det praktiska arbetet ingår att välja ut trävirke eller annat material för att sedan bearbeta och ytbehandla materialet. Manuellt arbete kombineras med modern produktionsteknik. Handverktyg och maskiner av olika slag används i tillverkningsarbetet, exempelvis hyvlar, fräsar, borrmaskiner och sågar. En allt större del av tillverkningen sker med datorstyrda maskiner och då kan programmering ingå i arbetet. De färdiga delarna monteras sedan ihop till en färdig produkt.

   Utbildningsvägar för inrednings- och möbelsnickare

   Vill du studera till inrednings- och möbelsnickare? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

   Utbildning för vuxna (från 19 år)

   Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

   Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

   Gymnasieskolan (15-19 år)

   Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

   Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: