BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Besiktningstekniker, bilprovning

Kontrollerar att fordon uppfyller säkerhets- och miljökrav, ett yrke med mycket kundkontakt.

  • Kommunikativ förmåga
  • Noggrannhet
  • Serviceinriktad
  • Säljinriktad

Genomsnittligt löneintervall

28 000 - 50 700 SEK/mån

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för säkerhetsinspektörer kommer vara mycket stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Besiktningstekniker arbetar med att kontrollera att fordon uppfyller säkerhets- och miljökrav. De möter dagligen olika slags kunder och deras fordon.

Kunderna är privatpersoner, åkerier, budbilsfirmor och andra som måste besiktiga sina fordon. Till hjälp vid besiktningen har man olika tekniska hjälpmedel, datautrustning, mätinstrument och verktyg.

Besiktningsteknikern informerar kunderna, som erbjuds att delta i besiktningen, om fordonets skick och om de eventuella fel som upptäcks vid besiktningen. Det händer att besiktningsteknikern beslutar om körförbud, exempelvis när en bil är i så dåligt skicka att den är en fara för trafiksäkerheten.

Besiktningsteknikern ger också råd och tips om fordon. Eventuellt får ägaren återkomma och visa upp sitt fordon när felen är åtgärdade.

Utbildningsvägar för besiktningstekniker, bilprovning

För yrket krävs utbildning på gymnasienivå.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli besiktningstekniker, bilprovning till exempel

/