BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Väktare och ordningsvakt

Förebygger och förhindrar brott och olyckor, skyddar personer och särskilda skyddsobjekt.

 • Förmåga att ta ansvar
 • Förmåga att vara flexibel
 • Kommunikativ förmåga
 • Samarbetsförmåga

   Genomsnittligt löneintervall

   26 400 - 33 300 SEK/mån


   Arbetsmarknadsprognos

   Medelhög konkurrens på 5 års sikt

   Arbetsuppgifter

   Ronderande väktare bevakar flera fastigheter, så som butiker, kontor och industrier. Arbetsuppgifter är stängning/låsning och hantering av larm.

   Stationära väktare arbetar i reception/port på företag, museer och köpcentrum. De sköter in- och utpassering, övervakar kameror och sköter brand- och brottsplatsbevakning.

   Ordningsvakter hjälper polisen att upprätthålla ordningen på allmänna platser, som köpcentrum, kollektivtrafik, gator och torg, eller vid olika evenemang så som konserter, idrottsmatcher och demonstrationer. Ordningsvakter har större rätt att ingripa mot personer som stör än väktare.

   Butikskontrollanter är särskilt utbildade väktare som arbetar civilklädda eller i uniform i butiker. Butikskontrollantens uppgift är skydda butikens varor genom att förebygga och ingripa mot snatteri och stöld.

   Värdetransportörer är särskilt utbildade väktare som arbetar med skyddade transporter av sedlar, mynt, värdepapper och annan värdefull egendom, mellan butiker, restauranger, banker och uttagningsautomater.

   Personskyddsväktare är särskilt utbildade väktare som skyddar till exempel företagsledare, offentliga personer, socialarbetare och andra hotade och utsatta personer.

   Skyddsvakt har som främsta arbetsuppgift är att motverka sabotage, spioneri, terrorism och grovt rån vid ett begränsat område som klassas som skyddsobjekt, till exempel kärnkraftverk, försvarsanläggningar och flygplatser.

   Utbildningsvägar för väktare och ordningsvakt

   Vill du studera till väktare och ordningsvakt? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

   Utbildning för vuxna (från 19 år)

   Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

   Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

   Gymnasieskolan (15-19 år)

   Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

   Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: