BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Guide

Expert på att förmedla kunskaper på ett spännande och intresseväckande sätt.

 • Kommunikativ förmåga
 • Problemlösningsförmåga

   Arbetsuppgifter

   Som lokalguide informerar man om en speciell ort och dess omgivning. En guidning kan vara olika lång, allt från en hel dag till en timme. Ibland kan en rundtur innehålla flera stopp vid olika sevärdheter där lokalguiden också visar runt.

   Som guide kan arbetet också spänna över ett större område som till exempel ett län eller en region. Som guide vid ett företag (företagsguide), myndighet eller organisation informerar man om arbetsplatsen och dess verksamhet. Oftast är då uppgiften som guide kombinerad med andra arbetsuppgifter.

   Rundtursguiden arbetar på ett företag eller rederi som jobbar med sightseeing. Man kan då till exempel leda rundturer med buss eller båt. På en del orter finns också taxiguider som kör rundturer.

   Det finns också en kategori guider som visar naturområden, fiskeplatser och jaktområden. Dessa guider kan kallas vildmarksguider, naturguider eller fiskeguider.

   De flesta guider arbetar säsongsvis som guide och kombinerar guidningen med något annat yrke. Vid hembygdsgårdar och mindre museum kan arbetet som guide vara kombinerat med exempelvis tjänster inom vaktmästeri, reception eller administrativa uppgifter.

   Utbildningsvägar för guide

   Vill du studera till guide? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

   Utbildning för vuxna (från 19 år)

   Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

   Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

   Gymnasieskolan (15-19 år)

   Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

   Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: