BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Advokat

Juridisk expert med klientens intresse i fokus.

  • Analytisk förmåga
  • Kommunikativ förmåga

Genomsnittligt löneintervall

33 600 - 83 900 SEK/mån

På 2 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för jurister kommer vara stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.

Arbetsuppgifter

Advokater kan arbeta inom flera olika områden. Till exempel med brottmål, familjerätt, affärsjuridisk rådgivning, arbetsrätt, miljörätt, asylrätt eller med försäkringsfrågor.

Affärsjuridik är den vanligaste inriktningen inom dagens advokatkår. Advokater inom affärsjuridik hjälper bland annat till med att tolka och granska avtal. De jobbar också med att upprätta nya avtal och köpekontrakt. Det arbetar också med att ge råd, till exempel vid start eller överlåtelse av ett företag. Advokaten för ofta muntliga och skriftliga förhandlingar med sin uppdragsgivares motpart.

I rättegångar kan advokater arbeta med att försvara personer som är misstänkt för brott. Advokaten tar del av förundersökningsprotokoll och annat utredningsmaterial som finns i ärendet. De har samtal med klienten som de företräder. De söker fram de rättsregler och den praxis, det vill säga hur man dömt i andra liknande fall, som de kan tillämpa vid rättegången. Under en rättegång förhör advokaten vittnen och parter och för sin klients talan på ett klart och överskådligt sätt.

Advokater som arbetar med familjerätt ger råd om arv och testamenten, äktenskapsförord och regler för skilsmässa. De utreder vilka tillgångar och skulder en avliden person lämnat efter sig, en boutredning, och avvecklar dödsbon.

Advokat är en skyddad titel vilket innebär att bara den som antagits som ledamot av Advokatsamfundet får kalla sig advokat.

Utbildningsvägar för advokat

Yrket kräver eftergymnasial utbildning på högskole- eller universitetsnivå.

Förslag på utbildningsvägar efter gymnasiet

Det kan finnas olika utbildningsvägar att gå efter gymnasiet för att bli advokat till exempel

  • eftergymnasial utbildning.
  • Den som vill jobba som advokat måste ta en advokatexamen genom en utbildning som Sveriges advokatsamfund anordnar. För att bli antagen måste man först ta juristexamen. Den utbildningen sker på högskola och tar fem år.
/