Undersköterska inom vårdavdelning och mottagning
(Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
Sveriges största yrke med känsla för personlig omvårdnad av patienter inom sjukvården.
Undersköterskor arbetar nära människor som av olika anledningar är i behov av vård, omsorg, stöd eller service. Inom hälso- och sjukvårdens vårdavdelningar och mottagningar arbetar undersköterskan i team med andra undersköterskor, sjuksköterskor och läkare. Undersköterskans arbete handlar ofta om att vara stöttande vid svåra besked och situationer.
Förmågor som kan vara bra att ha:
- Empatisk förmåga
- Kommunikativ förmåga
- Noggrannhet
- Samarbetsförmåga
- Uppmärksam
Arbetsuppgifter
Undersköterskor arbetar nära människor med fokus på personlig omvårdnad och medicinska insatser. På vårdavdelningar är patienter inlagda av olika anledningar. På mottagningar och vårdcentraler kommer patienter på kortare besök.
Undersköterskan observerar patienternas tillstånd och rapporteringar förändringar till andra yrkesgrupper. Det är vanligt att undersköterskan kontrollerar patienters temp, puls och blodtryck samt tar blodprover och lägger om sår.
I undersköterskans uppdrag ingår också att skapa trygghet för patienter och anhöriga. Undersköterskan hjälper patienter med personlig hygien och av- och påklädning. Undersköterskan förbereder patienter och undersöknings-/behandlingsrum inför olika insatser. Ibland ingår det i arbetet att bädda sängar, servera mat till patienter och fylla på förråd med material.
Undersköterskan är delaktig i att upprätta vårdplaner. Dokumentation, uppföljning och rapportering om förändringar i hälsotillståndet är en del av arbetet. Digital kompetens är viktigt då det finns en stor mängd teknisk utrustning och administrativa system som används inom hälso- och sjukvården.
Arbetsplats och lön
Som undersköterska kan man arbeta inom vårdens- och omsorgens alla områden. Här beskrivs arbetet för undersköterskor inom hälso- och sjukvården. Undersköterskor inom vårdavdelning och mottagning arbetar på sjukhus och vårdcentraler. Landsting/regioner och vårdföretag är arbetsgivare.
Genomsnittligt löneintervall
24 800 - 34 600 SEK/mån
Statistik från Statistikmyndigheten SCB
Arbetsmarknadsprognos
Låg konkurrens
Prognos fram till 2026
Statistik från Arbetsförmedlingen
Hitta utbildning till detta yrke
Olika utbildningsvägar till yrken
Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.
För dig som ska välja gymnasieutbildning
Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.
Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.
-
Vad lär du dig?
Gymnasieskolans program
-
Stressad över gymnasievalet?
Ta reda på fakta
-
Hitta kontaktuppgifter
Kontakta en studie- och yrkesvägledare