Vindkrafttekniker

  (Baserad på data från Arbetsförmedlingen)
  Ett svindlande yrke på hög höjd, med stor noggrannhet och säkerhet i fokus.

  Vindkrafttekniker arbetar med drift-, service- och underhållsarbete av vindkraftsanläggningar. En vindkrafttekniker har ofta ansvar för fem vindkraftverk och det är vanligt att jobba i team. Arbetet kräver god fysik och smidighet då man arbetar på höga höjder och i trånga utrymmen. Som vindkrafttekniker får man vara beredd på att arbeta i olika väderförhållanden. Arbetet innebär mycket egen planering.

  Förmågor som kan vara bra att ha:

  • Noggrannhet
  • Organisationsförmåga
  • Problemlösningsförmåga
  • Samarbetsförmåga
  • Säkerhetsfokus

  Arbetsuppgifter

  Vindkrafttekniker arbetar med drift-, service- och underhållsarbete i en eller flera vindkraftparker. En samling vindkraftverk i ett område utgör en vindkraftpark. En vindkrafttekniker har ofta ansvar för fem vindkraftverk och det är vanligt att jobba i team med en kollega. Vindkraftteknikern arbetar oftast i vindkraftverk som har mellan 80-110 meter höga torn, men nybyggda verk kan nå upp till 170 meter.

  Arbetet innebär planerat underhåll då man utför regelbundna servicearbeten på vindkraftverken. Vindkraftteknikern gör även akuta utryckningar vid driftstopp och liknande då man gör felsökningar och åtgärdar fel. I arbetet ingår att göra tester och prova olika funktioner/komponenter i anläggningarna. Arbetet innehåller en blandning av mekaniska och elektroniska moment. Övervakning av anläggningar och rapportering av utföra åtgärder sker i datorsystem.

  Arbetsplats och lön

  Vindkraften byggs ut både i Sverige och i övriga Europa. Det innebär att det även finns möjlighet att jobba utomlands.

  Genomsnittligt löneintervall

  27 200 - 41 700 SEK/mån

  Statistik från Statistikmyndigheten SCB


  Arbetsmarknadsprognos

  Medelhög konkurrens

  Prognos fram till 2026
  Statistik från Arbetsförmedlingen


  Hitta utbildning till detta yrke

  Olika utbildningsvägar till yrken

  Det kan finnas olika vägar fram till ett och samma yrke. Här kan du läsa om de olika utbildningsmöjligheterna och se vad som passar dig.

  För dig som ska välja gymnasieutbildning

  Vet du vad du vill jobba med? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola så får du hjälp att välja ett gymnasieprogram som ger dig rätt utbildning. Om du inte vet vad du vill arbeta med, välj ett program du tycker verkar intressant och roligt.

  Här under hittar du länkar till verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare i ditt val.

  Senast uppdaterad 05 september 2022