BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN

Vindkrafttekniker

Ett svindlande yrke på hög höjd, med stor noggrannhet och säkerhet i fokus.

 • Noggrannhet
 • Organisationsförmåga
 • Problemlösningsförmåga
 • Samarbetsförmåga
 • Säkerhetsfokus

   Genomsnittligt löneintervall

   27 200 - 41 700 SEK/mån


   Arbetsmarknadsprognos

   Medelhög konkurrens på 5 års sikt

   Arbetsuppgifter

   Vindkrafttekniker arbetar med drift-, service- och underhållsarbete i en eller flera vindkraftparker. En samling vindkraftverk i ett område utgör en vindkraftpark. En vindkrafttekniker har ofta ansvar för fem vindkraftverk och det är vanligt att jobba i team med en kollega. Vindkraftteknikern arbetar oftast i vindkraftverk som har mellan 80-110 meter höga torn, men nybyggda verk kan nå upp till 170 meter.

   Arbetet innebär planerat underhåll då man utför regelbundna servicearbeten på vindkraftverken. Vindkraftteknikern gör även akuta utryckningar vid driftstopp och liknande då man gör felsökningar och åtgärdar fel. I arbetet ingår att göra tester och prova olika funktioner/komponenter i anläggningarna. Arbetet innehåller en blandning av mekaniska och elektroniska moment. Övervakning av anläggningar och rapportering av utföra åtgärder sker i datorsystem.

   Utbildningsvägar för vindkrafttekniker

   Vill du studera till vindkrafttekniker? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:

   Utbildning för vuxna (från 19 år)

   Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.

   Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:

   Gymnasieskolan (15-19 år)

   Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.

   Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: