Innehåll på denna sida

Studera utomlands under gymnasietiden

Att plugga utomlands under gymnasietiden är ett sätt att lära sig språk, få nya upplevelser och träffa nya människor. Det finns flera sätt att plugga utomlands under gymnasietiden.

Gymnasiestudier i ett annat nordiskt land

Du kan läsa hela eller en del av din gymnasieutbildning i ett annat nordiskt land.

Länderna inom Norden har ett avtal som ger personer från de andra nordiska länderna tillgång till utbildning på gymnasienivå på samma villkor som landets egna medborgare.

Mer information på Nordiska ministerrådets webbplats, Info Norden:

Ett år i Frankrike, Spanien, Tyskland eller Österrike

Universitets- och högskolerådet har ettårsprogram för att ge svenska gymnasieelever möjlighet att studera ett läsår i Frankrike, Spanien eller Tyskland. Meningen med programmen är att eleverna ska förbättra sina språkkunskaper och få en ökad förståelse för andra europeiska kulturer.

Ett år i Frankrike

Ett år i Frankrike ger möjlighet att studera ett läsår i Frankrike för dig som går i gymnasieskolans årskurs 1 och 2.

Studera i Frankrike, utbyten.se, Universitets- och högskolerådets webbplats

Ett år i Spanien

Ett år i Spanien ger möjlighet att studera ett läsår i Spanien för dig som går i gymnasieskolans årskurs 1 och 2.

Studera i Spanien, utbyten.se, Universitets- och högskolerådets webbplats

Ett år i Tyskland eller Österrike

Ett år i Tyskland eller Österrike ger möjlighet att studera ett läsår i Tyskland eller Österrike för dig som går i gymnasieskolans årskurs 1 och 2.

Studera i Tyskland eller Österrike, utbyten.se, Universitets- och högskolerådets webbplats

Praktik eller arbetsförlagt lärande utomlands

På alla yrkesprogram ingår det arbetsplatsförlagt lärande (apl). Att göra apl utomlands är något som blir allt vanligare. Skolor och organisationer kan söka bidrag för att kunna erbjuda sina elever apl utomlands. Programmet heter Atlas praktik. Vill du göra apl utomlands, fråga skolorna du är intresserad av att gå på vilka möjligheter de erbjuder.

Atlas praktik, utbyten.se, Universitets- och högskolerådets webbplats

Läs dina två sista år på gymnasiet på UWC - United World Colleges

United World Colleges bygger på idén att skapa internationell förståelse genom att sammanföra ungdomar från hela världen.

Svenska kommittén för UWC delar årligen ut stipendier till mellan åtta och tio unga svenskar. På UWC läser eleverna International Baccalaureate (IB). Skolorna är internat och eleverna delar rum med skolkamrater från andra länder.

Läs mer om International Baccalaureate (IB)

se.uwc.org, United World Colleges

Studera utomlands som utbytesstudent

Att studera utomlands som utbytesstudent innebär att du går på motsvarande en gymnasieskola utomlands och bor hos en värdfamilj. Du kan åka som utbytesstudent till många olika länder. Det finns organisationer som arrangerar utbytesstudier för dig som går på gymnasiet. Kontakta någon av dem för att få veta mer.

/