Innehåll på denna sida

Gymnasieingenjör

Efter teknikprogrammet kan du gå ett påbyggnadsår för att utbilda dig till gymnasieingenjör. Utbildningen blandar undervisning i skolan med arbetsplatsförlagt lärande och ger goda möjligheter till jobb direkt efter utbildningen.

gymnasieingenjör vägledningswebben

En ingenjör är utbildad för att lösa problem. Vad en gymnasieingenjör jobbar med kan skilja sig åt men några av de jobb som kan vara aktuella är projektledare, produktionstekniker, designer eller arbetsledare.

Utbildningen har fyra profiler:

  • Design och produktutveckling
  • Informationsteknik
  • Produktionsteknik
  • Samhällsbyggande

Profilerna bygger på teknikprogrammets inriktningar. Alla elever läser kursen Gymnasieingenjören i praktiken och gör ett examensarbete.

Så här är programmet upplagt

Under studietiden varvas arbete i skolan och arbetsplatsförlagt lärande. Utbildningen sker i samarbete mellan skolan och näringslivet. Minst 10 veckors arbetsplatsförlagt lärande (apl) ingår i vidareutbildningen för att förbereda eleverna för rollen som ingenjör. Eleverna ska få möjlighet att utveckla ingenjörsmässiga färdigheter bland annat med hjälp av den internationellt erkända CDIO-modellen där eleverna får tänka ut lösningar på faktiska problem, skapa en lösning, genomföra och sedan förvalta lösningen.

Ett lokalt programråd är kopplat till utbildningen för att se till att utbildningen är relevant och leder till kompetenser som arbetsmarknaden vill ha.

Examensmål

Examensmålen beskriver vad du ska kunna när du har tagit examen från ett visst gymnasieprogram.

Examensmål för vidareutbildningen i form av ett fjärde tekniskt år (skolverket.se)

Poängplan

I poängplanen ser du vilka ämnen och nivåer som ingår i programmet. Du ser också hur många poäng varje ämne och nivå omfattar.

Poängplan för vidareutbildningen i form av ett fjärde tekniskt år (pdf)

Behörighet till gymnasieingenjörsutbildning

Du är behörig att söka vidareutbildningen till gymnasieingenjör om du har en gymnasieexamen från teknikprogrammet eller en likvärdig utbildning. I din gymnasieexamen ska det ingå två karaktärsämnen inom det område du har valt. Vilka karaktärsämnen det gäller beror på vilken profil du söker. Om du väljer den profil som motsvaras av teknikprogrammets inriktning så finns karaktärsämnen obligatoriskt i din gymnasieexamen. Om du har gått inriktningen teknikvetenskap eller väljer en annan profil än år två och tre behöver du säkerställa att du får med dig rätt karaktärsämnen.

Förklarande bild över behörighetskrav och urval till gymnasieingenjör Pdf, 947.2 kB. (pdf)

Karaktärskurser för de olika inriktningarna och profilerna SKOLFS 2016:13

Åldersgräns

Det är möjligt att göra ett studieuppehåll innan du börjar på vidareutbildningen det fjärde året, men du måste börja på utbildningen senast det kalenderår då du fyller 22 år.

Finansiering

Har du fyllt 20 år kan du få studiemedel från Centrala Studiestödsnämnden (CSN). Innan du fyller 20 får du studiebidrag.

Information om hur du ansöker om studielån hos Centrala studiestödsnämnden, CSN

Ansökan till programmet

Vidareutbildningen till gymnasieingenjör är riksrekryterande, vilket innebär att du kan studera var i landet du vill. Därför kan du fortsätta på din valda profil även om den inte erbjuds i din hemkommun.

Oavsett vilken skola du väljer att söka till ska du ansökahos den kommun du bor i. Din hemkommun skickar vidare din ansökan till rätt huvudman.

Gymnasieingenjör finns på dessa skolor

Använd Hitta och jämför skolor och program för att hitta skolor där gymnasieingenjörsutbildningen finns.

Hitta och jämför skolor och program

/