Innehåll på denna sida

RIKSREKRYTERANDE YRKESUTBILDNING

Tågteknikutbildning

Tågteknikutbildningen är en yrkesutbildning för dig som vill arbeta med att underhålla tåg. Utbildningen är riksrekryterande betyder att elever från hela landet kan söka utbildningen på samma villkor.

Om du är intresserad av att gå tågteknikutbildningen, ta kontakt med din studie- och yrkesvägledare.

Det här lär du dig på tågteknikutbildningen

Du får bland annat lära dig hur tåg och andra spårbundna fordon fungerar, är konstruerade och hur man felsöker, reparerar och servar fordonen och deras kringutrustning. Du lär dig att välja rätt utrustning och metod med hänsyn till miljö, kvalitet, säkerhet och ekonomi.

Du får också utbildning i datorer och datasystem och kunskaper om nationella och internationella överenskommelser, lagar och andra bestämmelser.

Programmet lägger också vikt vid att kunna kommunicera, att arbeta både självständigt och i grupp.

Inriktningar

Utbildningen har inga inriktningar. I programfördjupningen finns en bredd olika ämnen för att du ska kunna specialisera dig inom ett område.

Examensmål

Examensmålen beskriver vad du ska kunna när du har tagit examen från ett visst gymnasieprogram.

Examensmål för tågteknikerutbildning (skolverket.se)

Programstruktur

I programstrukturen ser du vilka ämnen och nivåer som ingår i programmet. Du ser också hur många poäng varje ämne och nivå omfattar.

Programstruktur för tågteknikerutbildning (pdf)

Gymnasiearbete

I slutet av tågteknikutbildningen gör du ett gymnasiearbete inom ditt valda yrkesområde. Där får du visa att du har de kunskaper som behövs för att börja jobba med det du har utbildat dig till.

Arbetsplatsförlagt lärande

Delar av utbildningen äger rum på en eller flera arbetsplatser i minst 15 veckor och kallas arbetsplatsförlagt lärande (apl). Det är ett viktigt inslag i utbildningen. På apl får du möjlighet att träna på och använda de kunskaper som du har fått i skolan. Apl ger dig erfarenheter av att arbeta och ger dig kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.

Börja jobba efter programmet och exempel på yrken

Du kan börja jobba direkt efter utbildningen. Nedan hittar du exempel på vilka yrken som du kan söka efter programmet.

  • Tågmekaniker
  • Underhållsmekaniker

Studera vidare efter programmet och behörighet

Vill du läsa vidare på högskola och universitet efter programmet? Denna utbildning ger dig möjlighet att läsa in grundläggande högskolebehörighet. Efter programmet har du också möjlighet att läsa utbildningar på yrkeshögskola och folkhögskola.

/