Ansökan och antagning till gymnasieskolan
Är det dags för dig att välja gymnasieprogram och gymnasieskola? Här kan du läsa om hur själva ansökan och antagningen går till. Tänk på att du kan ta stöd av en studie- och yrkesvägledare så att du känner dig trygg med ditt val.
Så här ansöker du
- Bestäm dig för vilka program, inriktningar och skolor du vill ansöka till.
- Välj flera program och skolor. Då har du större chans att komma in på något av dem. Blir det hård konkurrens om platserna är det bra att ha flera möjligheter och inte bara sitt första- eller andrahandsval.
- Logga in på webbplatsen för gymnasieantagning i din kommun för att fylla i dina gymnasieval. Om du går i någon av landets grundskolor skickas lösenordet till dig eller så får du det i skolan. Om du är osäker på vilken antagningsenhet som gäller för dig finns alla på webbplatsen antagningskanslier.skr.se.
Antagningskanslier, antagningskanslier.skr.se - Rangordna dina val. Skriv det program och den skola du helst vill gå på först. Sedan skriver du det program och den skola du näst helst vill söka till och så vidare. Det kan vara bra att göra flera val.
- När du gjort de val du vill göra, skriver du under din ansökan och skickar in den. Om du inte vet hur du ska göra, kontakta ditt antagningskansli.
Om du tappat bort ditt lösenord eller inte fått något
Om du tappat bort ditt lösenord kan du vända dig till antagningskansliet i din hemkommun för att få ett nytt. Ofta kan även studie- och yrkesvägledaren på din skola hjälpa dig.
Om du inte går i grundskolan får du inte automatiskt ett lösenord. Då kan du kontakta din hemkommun eller kontakta gymnasieantagningen direkt för att få ett lösenord.
Då kan du ansöka till gymnasieskolan
När du kan ansöka till gymnasieskolan beror på var i landet du bor. Oftast öppnar ansökan i början av januari och är öppen fram till någon gång i februari. Du ansöker till gymnasieskolan i två steg. Det första steget är ett preliminärt antagningsbesked. Detär inte slutgiltigt. Du får oftast det preliminära beskedet i mars.
Så fungerar omvalet
I det preliminära antagningsbeskedet får du ett resultat som visar hur du ligger till. Nu är det möjligt att ändra i din ansökan, till exempel om det ser ut som att du inte kommer in på något av dina val eller om du vill välja något annat alternativ.
Du kan ändra i din ansökan från ungefär mitten av april till mitten av maj. Då kan du lägga till val, ta bort val eller ändra rangordning.
Om allt ser bra ut och du redan är nöjd med ditt val ska du inte göra något alls.
Sista ansökningsdagen för ditt gymnasieval
Vilken dag som är den sista dagen för att göra ditt gymnasieval är olika på olika skolor. Ta reda på vad som gäller på din skola. Om inget annat sägs skriver du under din ansökan och lämnar in den till skolans studie- och yrkesvägledare. Om du inte går i skolan skickar du din ansökan till din hemkommun.
Så fungerar antagningen
Om du kommer in på den gymnasieutbildning du önskat beror på
- hur många som sökt samma utbildning som du
- hur många platser som finns på utbildningen
- vilket slutbetyg du får när du tar examen från grundskolan.
Om det är fler sökande till ett program på en skola än det finns platser kommer de elever som har bäst meritvärde in. Ditt slutbetyg skickas automatiskt till kommunens antagningskansli.
Om du kommer in på ditt förstahandsval stryks alla andra val under det. Blir du antagen till ditt andrahandsval eller något därunder står du kvar som reserv till valen ovanför och stryks från de val som ligger under det du blev antagen till. Du kan alltså inte komma in på flera program eller skolor.
Då får du ditt antagningsbesked
Ditt antagningsbesked kommer någon gång mellan midsommar och mitten av juli.