Innehåll på denna sida

Informationen på den här sidan gäller dig som ska välja till och börja i gymnasieskolan hösten 2025. Om du redan går i gymnasiet så hittar du information om vad som gäller för dig på skolverket.se.

Läroplan, program och ämnen i gymnasieskolan, skolverket.se.

PROGRAMMET ÄR HÖGSKOLEFÖRBEREDANDE

Ekonomiprogrammet

Ekonomiprogrammet är ett högskoleförberedande program för dig som vill studera samhällsvetenskap och då framför allt ekonomi och juridik. Programmet vänder sig även till dig som vill lära dig hur man startar, driver och utvecklar företag.

Film: Film som kort beskriver ekonomiprogrammet (tid 4:52 min)

Det här lär du dig på ekonomiprogrammet

Du utvecklar dina kunskaper i samhällsekonomi, företagsekonomi, företagande, juridik och psykologi. Du studerar ekonomiska förhållanden i samhället, handel mellan länder, och företagens roll och ansvar i en globaliserad värld. Du lär dig metoder att lösa företags problem. Du får insikt i människors sätt att tänka, känna, handla och samspela med andra människor. Du lär dig om rättssystemets betydelse i ett demokratiskt samhälle och hur vår lagstiftning påverkas av internationell rätt. Du utvecklar din förmåga att analysera och bedöma juridiska problem.

På programmet utvecklar du ett vetenskapligt förhållningssätt där du lär dig att avgöra om påståenden är grundade på fakta och att urskilja värderingar i olika typer av källor. Du söker, sorterar och bearbetar information med källkritiska metoder. Du får samhällsekonomiska, företagsekonomiska och juridiska arbetsuppgifter som du löser enskilt eller tillsammans med andra. Det utvecklar din förmåga att resonera ur olika perspektiv och dra slutsatser och argumentera utifrån centrala begrepp, teorier och modeller.

När jag valde programmet hade jag ingen aning om vad jag ville jobba med. Därför valde jag denna breda linje. Idag lockar både entreprenörskap, juridik och företagsekonomi, men det är skönt att jag kan bli i princip vad jag vill.

Thea / ekonomiprogrammet

Examensmål

Examensmålen beskriver vad du ska kunna när du har tagit examen från ett visst gymnasieprogram.

Examensmål för ekonomiprogrammet, skolverket.se

Programstruktur

I programstrukturen ser du vilka ämnen och nivåer som ingår i programmet. Du ser också hur många poäng varje nivå omfattar.

Du har alltid rätt att välja ytterligare en nivå i idrott och hälsa och en nivå i ett estetiskt ämne inom det individuella valet.

Programstruktur för ekonomiprogrammet (pdf)

Inriktningar

Ekonomi

  • Du lär dig om företagsekonomiska områden som marknadsföring, redovisning, kalkylering, ledarskap och organisation. Du lär dig att starta och driva ett företag.

Juridik

  • Du lär dig om det svenska rättssystemets betydelse i samhället och hur det påverkas av internationell rätt. Du utvecklar din förmåga att analysera och bedöma juridiska problem.

Gymnasiearbete

I slutet av ekonomiprogrammet ska du göra ett gymnasiearbete. Där får du formulera en frågeställning, planera, genomföra och utvärdera ett större arbete som utgår från viktiga kunskapsområden på programmet.

Efter programmet

Utbildningen lägger grunden för fortsatta studier i ekonomi, juridik och andra samhällsvetenskapliga områden på högskolan.

Behörighet till studier efter programmet

Ekonomiprogrammet ger grundläggande högskolebehörighet och viss särskild behörighet. Det ger även möjlighet att välja till fler ämnen och nivåer för att få ytterligare särskild behörighet till högskolan.

Det är viktigt att du planerar dina studier om du vill ha särskild behörighet till en viss högskoleutbildning. Prata gärna med en studie- och yrkesvägledare om du vill studera vidare.

Använd behörighetsvisaren för att se vilka högskoleprogram du kan bli behörig till att söka efter programmet.

Behörighetsvisaren

Information om yrken

Här hittar du information om vilka arbetsuppgifter som ingår i olika yrken och prognoser över hur framtidsutsikterna ser ut inom yrket. Här beskrivs också vilka förmågor som är bra att ha, utbildningsvägar och uppgifter om lön.

Hitta yrken A-Ö

Vad gör eleverna efter ekonomiprogrammet?

Efter tre år arbetar 27 procent av kvinnorna och 32 procent av männen. Andelen som studerar vidare är 66 procent av kvinnorna och 58 procent av männen.

/