Innehåll på denna sida

Frisör- och stylistprogrammet är ett nytt program. Du som ska börja gymnasiet hösten 2025 kan ansöka till det.

YRKESPROGRAM SOM LEDER TILL EN YRKESEXAMEN

Frisör- och stylistprogrammet

Är du kreativ, social och har stor skaparlust? Som frisör, barberare eller hår- och makeupstylist möter du mängder av olika människor. På frisör- och stylistprogrammet får du vara kreativ och lära dig olika tekniker. Du kommer att arbeta både med kunder och modeller.

Det här lär du dig på frisör- och stylistprogrammet

På frisör- och stylistprogrammet får du lära dig att skapa frisyrer och makeup på kunder och modeller, från idéstadium till färdigt resultat. Du tränar dig i olika tekniker och behandlingar för att kunna designa frisyrer, skägg och makeup till olika tillfällen eller ändamål. Du lär dig om service, teknisk skicklighet, stil, färg och form. Du tränar dig i att kommunicera med kunder eller modeller för att förstå deras önskemål och förverkliga dem, bland annat genom att bedöma vilka tekniker och produkter du behöver för arbetet. Du lär dig också hur du räknar ut om en behandling eller produkt blir ekonomiskt lönsam eller inte.

När jag sökte till frisör trodde jag att det bara var att färga och klippa hår, men det är så mycket mer! Det handlar om tekniker och om en massa andra olika saker.

Meya, som har utbildat sig till frisör

Examensmål

Examensmålen beskriver vad du ska kunna när du har tagit examen från ett visst gymnasieprogram.

Examensmål för frisör- och stylistprogrammet, skolverket.se

Programstruktur

I programstrukturen ser du vilka ämnen och nivåer som ingår i programmet. Du ser också hur många poäng varje nivå omfattar.

Programstruktur för frisör- och stylistprogrammet (pdf)

Inriktningar

Barberare

  • Du lär dig olika behandlingar och tekniker för att forma kunders hår och skägg. Du lär dig också om olika verktyg och material som behövs för att klippa och styla frisyrer och skägg samt för hudnära rakning. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel barberare.

Frisör

  • Du lär dig olika behandlingar och tekniker för att färga och forma kunders hår. Du lär dig också om olika verktyg och material som behövs för att klippa, färga och styla frisyrer. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel så du senare kan göra gesällprov som frisör.

Hår- och makeupstylist

  • Du lär dig olika makeuptekniker och hårstylingstekniker för att skapa en helhet på kunder eller modeller. Du får också lära dig om olika produkter och verktyg som behövs för olika tillfällen eller varierade teman. Inriktningen ger möjlighet till jobb inom till exempel hår- och makeupbranschens fackhandel eller arbete som hårstylist och makeupartist.

Gymnasiearbete

I slutet av frisör- och stylistprogrammet ska du göra ett gymnasiearbete där du får visa att du har de kunskaper som du behöver för att börja jobba med det du utbildat dig till.

Arbetsplatsförlagt lärande

Delar av utbildningen äger rum på en eller flera arbetsplatser i minst 15 veckor och kallas arbetsplatsförlagt lärande (apl). Det är ett viktigt inslag i utbildningen. På apl får du möjlighet att träna på olika behandlingar och använda de kunskaper som du kanske bara fått i teorin i skolan. Du får träffa nya människor, både kunder och medarbetare. Apl ger dig erfarenheter av att arbeta på riktigt och dessutom kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.

Vilken inriktning du väljer påverkar var du kan göra din apl. Om du har valt inriktning barberare så kan du till exempel göra din apl i en barberarsalong. Om du har valt inriktningen frisör så kan du till exempel göra apl i en frisersalong. Om du valt inriktning hår- och makeupstylist så kan du till exempel göra apl i en butik som säljer skönhetsprodukter eller hos en makeupartist eller på teater.

Lärlingsutbildning

Om skolan erbjuder gymnasial lärlingsutbildning inom programmet kan du välja det. Det innebär att du får samma kunskaper men gör minst hälften av din utbildning på en eller flera arbetsplatser.

Om lärlingsutbildning i gymnasieskolan

Börja jobba efter programmet och exempel på yrken

Du kan börja jobba direkt efter utbildningen. Vilken yrkeskompetens du får beror på vilken kombination av ämnen och nivåer du väljer ur programfördjupningen. Här hittar du exempel på möjliga yrken efter frisör- och stylistprogrammet.

  • Barberare
  • Frisöraspirant
  • Hår- och makeupstylist till exempel inom handeln
  • Makeupartist och hårstylist

Mer information om vilka arbetsuppgifter som ingår i olika yrken och prognoser över hur framtidsutsikterna ser ut inom yrke hittar du i tjänsten Hitta yrken A–Ö.

Hitta yrken A–Ö

Studera vidare efter programmet och behörighet

Vill du läsa vidare på högskola och universitet efter programmet? Den här utbildningen ger dig grundläggande högskolebehörighet. Efter programmet har du också möjlighet att läsa utbildningar på yrkeshögskola och folkhögskola.

Mer om gymnasieskolan

Mer om gymnasieskolan

Plugga och jobba med hälsan i behåll

/