Innehåll på denna sida

Informationen på den här sidan gäller dig som ska välja till och börja i gymnasieskolan hösten 2025. Om du redan går i gymnasiet så hittar du information om vad som gäller för dig på skolverket.se.

Läroplan, program och ämnen i gymnasieskolan, skolverket.se.

YRKESPROGRAM SOM LEDER TILLEN YRKESEXAMEN

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Gillar du att skapa en upplevelse för andra? Det här är programmet för dig som vill arbeta praktiskt med måltiden i fokus.

Film: Film som kort beskriver restaurang- och livsmedelsprogrammet (tid 4:46 min)

Det här lär du dig på restaurang- och livsmedelsprogrammet

På restaurang- och livsmedelsprogrammet får du lära dig hantverket med mat och bakverk. Du får också lära dig hur man producerar och hanterar livsmedel.

Du lär dig både traditionella och moderna hantverksmässiga metoder inom professionell matlagning, bakning och servering. Det handlar om måltiden som helhetsupplevelse, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkost och alkoholservering.

Du får träna dig i yrket under verkliga förhållanden tillsammans med andra. Du får lära dig att samarbeta och du utvecklar också din förmåga att bemöta kunder och ge god service.

Programmet blandar teori med det praktiska. Du tränar dig i att ta initiativ, vara flexibel, lyhörd, kreativ och arbeta självständigt. Du får planera, organisera, genomföra och kvalitetssäkra arbetet.

Ekonomi och företagande ingår också i utbildningen.

Programmet lägger stor vikt på arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.

Jag tycker om att laga mat, har gjort det typ hela livet. Har växt upp lite i köket och alltid varit med mamma när hon lagat mat och bakat, så det har varit ett naturligt val för mig. Men även om man inte kan laga mat så är man välkommen hit för att lära sig.

Axel / restaurang- och livsmedelsprogrammet

Examensmål

Examensmålen beskriver vad du ska kunna när du har tagit examen från ett visst gymnasieprogram.

Examensmål för restaurang- och livsmedelsprogrammet (skolverket.se)

Programstruktur

I programstrukturen ser du vilka ämnen och nivåer som ingår i programmet. Du ser också hur många poäng varje nivå i ett ämne omfattar.

Programstruktur för restaurang- och livsmedelsprogrammet (pdf)

Inriktningar

Bageri och konditori

  • Du lär dig om hantverket inom bageri och konditori. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel bagare och konditor.

Kök och servering

  • Du lär dig om matlagning i restaurang, om servering och om bararbete. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel kock, servitris eller servitör.

Jag tycker om att man kan vara så kreativ och göra en massa saker. Den ena dagen är inte den andra lik.

Axel / restaurang- och livsmedelsprogrammet

Gymnasiearbete

I slutet av restaurang- och livsmedelsprogrammet ska du göra ett gymnasiearbete inom ditt valda yrkesområde. Där får du visa att du har de kunskaper som behövs för att börja jobba med det du utbildat dig till.

Arbetsplatsförlagt lärande

Delar av utbildningen äger rum på en eller flera arbetsplatser i minst 15 veckor och kallas arbetsplatsförlagt lärande (apl). Det är ett viktigt inslag i utbildningen. På apl får du möjlighet att träna på och använda de kunskaper som du har fått i skolan. Apl ger dig erfarenheter av att arbeta och ger dig kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.

Lärlingsutbildning

Om skolan erbjuder gymnasial lärlingsutbildning inom programmet kan du välja det. Det innebär att du får samma kunskaper men gör minst hälften av din utbildning på en eller flera arbetsplatser.

Om lärlingsutbildning i gymnasieskolan

Börja jobba efter programmet och exempel på yrken

Du kan börja jobba direkt efter utbildningen.

Vilken yrkeskompetens som du får beror av vilken kombination av ämnen och nivåer som du väljer ur programfördjupningen. Här hittar du exempel på möjliga yrkesutgångar efter restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Mer information om vilka arbetsuppgifter som ingår i olika yrken och prognoser över hur framtidsutsikterna ser ut inom yrke hittar du i tjänsten Hitta yrken A–Ö.

Hitta yrken A–Ö

Studera vidare efter programmet och behörighet

Vill du läsa vidare på högskola och universitet efter programmet? Denna utbildning ger dig möjlighet att läsa in grundläggande högskolebehörighet. Efter programmet har du också möjlighet att läsa utbildningar på yrkeshögskola och folkhögskola.

Grundläggande behörighet på gymnasieskolans yrkesprogram, skolverket.se

Behörighet till högskolan efter programmet

Använd behörighetsvisaren för se vilka högskoleprogram du kan bli behörig till att söka efter programmet.

Behörighetsvisaren

Vad gör eleverna efter restaurang- och livsmedelsprogrammet?

Efter tre år arbetar 49 procent av kvinnorna och 48 procent av männen. Andelen som studerar vidare är 23 procent av kvinnorna och 20 procent av männen.

Informationen på den här sidan gäller dig som ska välja till och börja i gymnasieskolan hösten 2025. Om du redan går i gymnasiet så hittar du information om vad som gäller för dig på skolverket.se.

Läroplan, program och ämnen i gymnasieskolan, skolverket.se.

/