Informationen på den här sidan gäller dig som ska välja till och börja i gymnasieskolan hösten 2025. Om du redan går i gymnasiet så hittar du information om vad som gäller för dig på skolverket.se.
Läroplan, program och ämnen i gymnasieskolan, skolverket.se.
PROGRAMMET ÄR HÖGSKOLEFÖRBEREDANDE
Samhällsvetenskapsprogrammet
Är du intresserad av hur människan och samhället fungerar? Vill du lära dig mer om politik, media eller psykologi? Då kan samhällsvetenskapsprogrammet vara något för dig.
Film: Film som kort beskriver samhällsvetenskapsprogrammet (tid 5:15 min)
Det här lär du dig på samhällsvetenskapsprogrammet
Du lär dig om hur individen och samhället samspelar och hur människans livsvillkor har förändrats under historien.
Du studerar människan både som individ, gruppmedlem och samhällsmedborgare. Du studerar också Sveriges och andra länders samhällsstrukturer, verksamheter och funktioner. Du får reflektera över frågor om demokrati, kommunikation, etik, kön, miljö och makt ur ekonomiska, sociala och politiska aspekter.
På programmet utvecklar du ett vetenskapligt förhållningssätt där du lär dig att avgöra om påståenden är grundade på fakta och urskilja värderingar i olika typer av källor. Du söker, sorterar och bearbetar information med källkritiska metoder.
Du utvecklar din förmåga att samarbeta, vara kreativ, arbeta självständigt, ta ansvar, se möjligheter, ta initiativ och omsätta idéer till praktisk handling.
Att det blev just samhällsvetenskapsprogrammet var för att det kändes mest intressant. Det är också bra att programmet ger mig flera möjligheter efter studenten. Jag tycker också att det är roligt med individuella val där jag har möjlighet att välja det jag själv gillar.
Kajsa /samhällsvetenskapsprogrammet
Examensmål
Examensmålen beskriver vad du ska kunna när du har tagit examen från ett visst gymnasieprogram.
Examensmål för samhällsvetenskapsprogrammet
Programstruktur
I programstrukturen ser du vilka ämnen och nivåer som ingår i programmet. Du ser också hur många poäng varje nivå omfattar.
Du har alltid rätt att välja ytterligare en nivå i idrott och hälsa och en nivå i ett estetiskt ämne inom det individuella valet.
Inriktningar
Beteendevetenskap
- Du lär dig om människans utveckling, socialisation och samspel. Du får större förståelse för hur människor handlar som individer, gruppdeltagare och samhällsmedborgare. Du studerar det moderna samhällets möjligheter och utmaningar.
Medier, journalistik och kommunikation
- Du lär dig om mediernas roll i samhället, medieteknik, journalistik, information, reklam och interaktiva kommunikationsformer. Du studerar hur medier påverkar människors åsikter och omvärldsuppfattning. Du lär dig hur användande av medieteknik kan förmedla budskap på ett intresseväckande sätt, både praktiskt och i teorin.
Samhällsvetenskap
- Du lär dig om samhällsstrukturer och människors livsvillkor. Du breddar och fördjupar dina kunskaper om olika samhällsfrågor genom att tolka, förklara och använda samhällsvetenskapliga metoder.
Gymnasiearbete
I slutet av samhällsvetenskapsprogrammet gör du ett gymnasiearbete. Där får du formulera en frågeställning, planera, genomföra och utvärdera ett större arbete som utgår från viktiga kunskapsområden på programmet.
Efter programmet
Utbildningen lägger grunden för fortsatta studier inom ett brett samhällsvetenskapligt område på högskolan.
Behörighet till studier efter programmet
Samhällsvetenskapsprogrammet ger grundläggande högskolebehörighet och möjlighet att välja till ytterligare ämnen och nivåer för att få särskild behörighet till högskolan.
Det är viktigt att planera dina studier om du vill ha särskild behörighet till en viss högskoleutbildning. Prata gärna med en studie- och yrkesvägledare om du vill studera vidare.
Använd behörighetsvisaren för se vilka högskoleprogram du kan bli behörig till att söka efter programmet.
Jag skulle definitivt säga att samhällsvetenskapsprogrammet ger många möjligheter. Om du kanske känner att du inte vet vad du vill göra senare i livet så tycker jag att det är rätt program att välja.
Kajsa /samhällsvetenskapsprogrammet
Information om yrken
Här hittar du information om vilka arbetsuppgifter som ingår i olika yrken och prognoser över hur framtidsutsikterna ser ut inom yrket. Här beskrivs också vilka förmågor som är bra att ha, utbildningsvägar och uppgifter om lön.
Vad gör eleverna efter samhällsvetenskapsprogrammet?
Efter tre år arbetar 25 procent av kvinnorna och 34 procent av männen. Andelen som studerar vidare är 67 procent av kvinnorna och 53 procent av männen.