Innehåll på denna sida

Vuxen och ny i Sverige

Du som är vuxen och vill studera kan välja mellan olika utbildningar beroende på vad du vill studera och vad du har studerat tidigare. För att kunna studera och arbeta i Sverige behöver du grundläggande kunskaper i svenska. Här kan du läsa om några av de möjligheter att studera som finns.

Olika möjligheter till studier

Vad du kan studera beror på vad du har studerat tidigare och vilka språk du kan.

  • Om du behöver lära dig svenska kan du studera inom kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare (sfi).
  • Om du har arbetat eller studerat tidigare och behöver få ett intyg över dina kunskaper och färdigheter kan du göra en validering inom den kommunala vuxenutbildningen (komvux).
  • Om du har studerat tidigare och behöver ett svenskt betyg kan du göra en prövning inom komvux.

Beroende på vilken utbildning och yrkeserfarenhet du har kan det finnas olika vägar. Om du behöver hjälp att ta reda på vilka möjligheter som finns för dig kan du kontakta en studie- och yrkesvägledare i din kommun för att få hjälp på vägen framåt. En studie- och yrkesvägledare arbetar med att hjälpa människor att välja studier eller yrke.

Prövning och validering

Ta hjälp av en studie- och yrkesvägledare för vuxenstudier

Svenska för invandrare - sfi

För att kunna studera och arbeta i Sverige behöver du grundläggande kunskaper i svenska. Om du behöver lära dig svenska eller bättra på dina kunskaper i svenska finns kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare (komvux i sfi).

Du lär dig svenska så att du kan kommunicera muntligt och skriftligt i vardagslivet, i samhällslivet, i studielivet och i arbetslivet. Du som behöver lära dig läsa och skriva ska få möjlighet att lära dig det.

Om komvux i svenska för invandrare (sfi)

Om du inte har någon utbildning

Om du kan svenska eller håller på att lära dig svenska kan du studera inom komvux på grundläggande nivå. Det innebär att du lär dig det som man lär sig i den svenska grundskolan. Utöver svenska kan du läsa ämnen som till exempel engelska, matematik och samhällskunskap.

Du kan studera på komvux om du har fyllt 20 år och är folkbokförd eller kommer att bli folkbokförd i Sverige och saknar de kunskaper som man får i grundskolan. Det görs alltid en bedömning innan du kan börja studera så att du hamnar på rätt nivå i din utbildning. Du kan studera på deltid eller heltid.

Om komvux på grundläggande och gymnasial nivå

Rätt, behörighet och antagning till komvux på grundläggande nivå, skolverket.se

Om du saknar gymnasieutbildning

Du som har grundläggande kunskaper men inte gått en utbildning som motsvarar en svensk gymnasieutbildning kan studera inom komvux på gymnasial nivå. Där kan du gå en yrkesutbildning eller ett program som i första hand förbereder dig för vidare studier på till exempel högskolan.

Du kan studera på komvux om du har fyllt 20 år och är folkbokförd eller kommer att bli folkbokförd i Sverige och saknar de kunskaper som man får i gymnasieskolan. Det görs alltid en bedömning innan du kan börja studera så att du hamnar på rätt nivå i din utbildning. Du kan studera på deltid eller heltid. Efter komvux på gymnasial nivå kan du fortsätta studera på högskola, yrkeshögskola eller börja att arbeta.

Rätt, behörighet och antagning till komvux på gymnasial nivå, skolverket.se

Lär dig svenska samtidigt som du går en yrkesutbildning

Du kan lära dig svenska samtidigt som du går en yrkesutbildning. Det kallas för en kombinationsutbildning. Kombinationsutbildningar finns på komvux på gymnasial nivå. Du kombinerar din yrkesutbildning med studier inom svenska som andraspråk (på grundläggande eller gymnasial nivå) eller inom sfi. Syftet med att gå en kombinationsutbildning är att du snabbare ska kunna få ett arbete. Prata med en studie- och yrkesvägledare om du vill gå en kombinationsutbildning.

Kontakta en studie- och yrkesvägledare

Utbildningen är kostnadsfri

Att studera inom komvux kostar inget. Du som är vuxen behöver ha en inkomst medan du studerar. Du kan till exempel arbeta samtidigt som du studerar, men det finns också andra möjligheter att finansiera dina studier.

Så kan du finansiera dina studier

Att studera i Sverige är oftast gratis. Du kan söka olika typer av bidrag och lån från Centrala studiestödsnämnden (CSN) för att försörja dig medan du studerar.

Studiemedel – Bidrag och studielån, CSN:s webbplats

Studiestartsstöd – för dig som är arbetslös, CSN:s webbplats

För dig som är flykting eller god man för ensamkommande barn, CSN:s webbplats

Bidrag för gymnasiestudier i Sverige – studiebidrag och andra bidrag, CSN:s webbplats

/