YRKESPROGRAM SOM LEDER TILL EN YRKESEXAMEN

Hotell- och turismprogrammet

Gillar du när det händer mycket omkring dig? Tycker du om att jobba med människor och är intresserad av språk, resa och andra kulturer? Då kan hotell- och turismprogrammet vara något för dig. Det här är programmet för dig som vill arbeta med turism, hotell- och konferensverksamhet inom besöksnäringen.

Film: Film som kort beskriver hotell- och turismprogrammet (3:56)

Det här lär du dig på hotell- och turismprogrammet

Hotell och turism en av världens mest snabbväxande branscher. På Hotell- och turismprogrammet lär du dig om besöksnäringen, det vill säga den bransch som kopplar samman allt som har med turism, hotell, resande och restaurang att göra.

Att jobba i hotell- och turistbranschen innebär många omväxlande arbetsuppgifter — allt från att ta emot gäster, använda olika bokningssystem till att boka eller organisera och genomföra olika typer av konferenser och evenemang.

Du får träna din förmåga att möta människor och utveckla en yrkesmässig relation till gäster och kunder. Du tränar dig i att söka, analysera och värdera information samt att ta ansvar och handla med omdöme.

Jag har lärt mig jättemycket som jag inte förväntade mig. Till exempel om hur man bemöter människor. Att vad man säger, och hur man säger det, uppfattas olika och påverkar människor på olika sätt.

Ottilia / hotell och turismprogrammet

Du lär dig om service och bemötande, kommunikation, marknadsföring, försäljning, företagande, språk, resmål och resvägar. Du lär dig också om planering, organisation, ledning och ekonomi samt om människors behov, traditioner och förväntningar på service.

Du får kunskaper om hotell, konferens, turism och resor, både nationellt och internationellt.

Du får lära dig om besöksnäringen, både historiskt och om framtida möjligheter. Du får också lära dig om hållbar utveckling inom turism och om vilka lagar och bestämmelser som finns.

Jag valde hotell- och turismprogrammet eftersom det är yrkesförberedande, så att när jag har gått ut gymnasiet får jag lättare jobb. Sen lät det väldigt intressant att få lära sig mer om hotell och turism, man får bred kunskap om allt möjligt. Jag tycker det har varit ett roligt program och vi har fått vara på många studiebesök på olika ställen.

Ottilia / hotell- och turismprogrammet

Inriktningar

Hotell och turismprogrammet har inga inriktningar från läsåret 21/22.

Gymnasiearbete

I slutet av hotell- och turismprogrammet gör du ett gymnasiearbete inom ditt valda yrkesområde där du får visa att du har förmåga att utföra de vanligast förekommande arbetsuppgifterna som behövs för att börja jobba med det du utbildat dig till.

Arbetsplatsförlagt lärande

Delar av utbildningen äger rum på en eller flera arbetsplatser i minst 15 veckor och kallas arbetsplatsförlagt lärande (apl). Det är ett viktigt inslag i utbildningen. Apl ger dig erfarenheter och dessutom kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.

På apl på hotell- och turismprogrammet får du lära dig använda det som du läst om i skolan. Du får använda det du lärt dig ute i arbetslivet och träffa nya människor.

Du kan göra apl många typer av arbetsplatser på hotell- och turismprogrammet. Du kan till exempel göra din apl på mer traditionella arbetsplatser, som hotell, konferens-, spa- eller skidanläggningar. Du kan också göra apl inom turismområdet, till exempel som aktivitetsledare på en höghöjdsbana, på ett eventföretag eller i en temapark. Det kan också finnas möjligheter att göra apl utomlands.

Läs mer om att studera utomlands här

Lärlingsutbildning

Om skolan erbjuder gymnasial lärlingsutbildning inom programmet kan du välja det. Det innebär att du får samma kunskaper men gör minst hälften av din utbildning på en eller flera arbetsplatser.

Läs mer om lärlingsutbildning i gymnasieskolan här

Börja jobba efter programmet och exempel på yrkesutgångar

Du kan börja jobba direkt efter utbildningen. Nedan hittar du exempel på yrkesutgångar. En yrkesutgång är ett förslag på ett yrke som du kan jobba med efter att du tagit examen från yrkesprogrammet. Vilken yrkeskompetens som du får beror av vilken kombination av kurser som du väljer inom programfördjupningen. Nedan listas exempel på möjliga yrkesutgångar efter hotell- och turismprogrammet inom gymnasieskolan. Vid varje yrke finns en länk till fakta om arbetsuppgifter och lön för yrket på Arbetsförmedlingens webbplats.:

Aktivitets- och eventvärd, konferensvärd, mötes-, event- och gruppbokning,

Receptionist och våningsservice

Hitta yrke på Arbetsförmedlingens webbplatslänk till annan webbplats

Alltså, jag skulle ju egentligen vilja testa att jobba utomlands, på något hotell, det hade varit väldigt roligt. Men jag kanske också jobbar här på orten. Där jag bor är det högsäsong under vintern och då behövs ju personal på hotellen.

Ottilia / hotell- och turismprogrammet

Studera vidare efter programmet och behörighet

Efter programmet kan du fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du kan också välja att läsa kurser för att bli behörig att studera vidare på högskolan.

Behörighet efter programmet

Det är viktigt att du planerar dina studier om du vill ha högskolebehörighet, eftersom du då behöver välja att lägga till några kurser utöver de som ingår i det ordinarie programmet. De kurser du behöver välja för att få grundläggande högskolebehörighet är en kurs i svenska eller svenska som andraspråk och en kurs i engelska. Du kan läsa dessa inom programfördjupningen. Prata med en studie- och yrkesvägledare som kan hjälpa dig att lägga upp en studieplan om du tror, eller redan vet, att du vill studera vidare efter programmet.

Kom ihåg att du alltid har rätt att välja ytterligare en kurs i idrott och hälsa och en estetisk kurs inom det individuella valet.

Använd behörighetsvisaren för se vilka program du är behörig att söka efter programmet

Senast uppdaterad 15 oktober 2021