Innehåll på denna sida

Informationen på den här sidan gäller dig som ska välja till och börja i gymnasieskolan hösten 2025. Om du redan går i gymnasiet så hittar du information om vad som gäller för dig på skolverket.se.

Läroplan, program och ämnen i gymnasieskolan, skolverket.se.

PROGRAMMET ÄR HÖGSKOLEFÖRBEREDANDE

Teknikprogrammet

Tycker du om att lösa problem? Gillar du att klura och analysera? Det här är programmet för dig som vill arbeta med teknik och tekniska processer.

Film: Film som kort beskriver teknikprogrammet (tid 4:43 min)

Det här lär du dig på teknikprogrammet

Du utvecklar dina kunskaper i teknik, fysik, kemi och matematik med fokus på tekniska processer. Du lär dig att se sambanden mellan de olika delarna när teknik utvecklas och förstå hur teknikutveckling sker i samhället. Du studerar både befintlig teknik och utvecklingen av ny teknik.

Mycket av utbildningen programmet sker i projektarbetsform. Du söker och bearbetar information källkritiskt. Du utgår från praktiska arbetsuppgifter som du löser enskilt eller tillsammans med andra. Du tränar din förmåga att utveckla nya och kreativa lösningar och lär dig mer om möjligheterna att driva ett eget företag.

Du lär dig om olika former av teknik och vilka lösningar som passar för olika målgrupper och tillfällen. Programmet lägger också stort fokus på hållbarhet.

Du tränar dig i att analysera, modellera, simulera, bedöma rimlighet, utveckla, se samband, dra slutsatser och argumentera för tekniska system.

Examensmål

Examensmålen beskriver vad du ska kunna när du har tagit examen från ett visst gymnasieprogram.

Examensmål för teknikprogrammet (skolverket.se)

Programstruktur

I programstrukturen ser du vilka ämnen och kurser som ingår i programmet. Du ser också hur många poäng varje kurs omfattar.

Du har alltid rätt att välja ytterligare en nivå i idrott och hälsa och en nivå i ett estetiskt ämne inom det individuella valet.

Programstruktur för teknikprogrammet (pdf)

Inriktningar

Design och produktutveckling

  • Du lär dig om design och produktutveckling med fokus på datorstyrd design och konstruktion.

Informations- och medieteknik

  • Du lär dig om teknik för information, kommunikation och olika medier som datorkommunikation, programmering, digitala medier och webbutveckling.

Produktionsteknik

  • Du lär dig om produktion och företagande som automation och styrning av produktionslinjer.

Samhällsbyggande och miljö

  • Du lär dig om samhällsbyggande, miljö och arkitektur där teknik är lika viktigt som ekologi, utseende och ekonomi.

Teknikvetenskap

  • Du lär dig om teknikvetenskapens arbetsmetoder och verktyg för matematisk modellering, simulering, styrning och reglering.

Ett fjärde år - bli gymnasieingenjör

Efter teknikprogrammet kan du gå ett fjärde år för att utbilda dig till gymnasieingenjör. Utbildningen blandar undervisning i skolan med arbetsplatsförlagt lärande och ger goda möjligheter till jobb direkt efter utbildningen.

Gymnasieingenjör

Gymnasiearbete

I slutet av teknikprogrammet gör du ett gymnasiearbete. Där får du formulera en frågeställning, planera, genomföra och utvärdera ett större arbete som utgår från viktiga kunskapsområden på programmet.

Efter programmet

Utbildningen lägger grunden för fortsatta studier i teknik och naturvetenskap på högskolan. Du får även högskolebehörighet till fler områden.

Behörighet till studier efter programmet

Teknikprogrammet ger grundläggande högskolebehörighet och viss särskild behörighet. Det ger också möjlighet att välja till fler ämnen och nivåer för att få ytterligare särskild behörighet till högskolan.

Det är viktigt att planera dina studier om du vill ha särskild behörighet till en viss högskoleutbildning. Prata gärna med en studie- och yrkesvägledare om du vill studera vidare.

Använd behörighetsvisaren för se vilka högskoleprogram du kan bli behörig till att söka efter programmet.

Behörighetsvisaren

Information om yrken

Här hittar du information om vilka arbetsuppgifter som ingår i olika yrken och prognoser över hur framtidsutsikterna ser ut inom yrket. Här beskrivs också vilka förmågor som är bra att ha, utbildningsvägar och uppgifter om lön.

Hitta yrke på Arbetsförmedlingens webbplats

Vad gör eleverna efter teknikprogrammet?

Efter tre år arbetar 17 procent av kvinnorna och 21 procent av männen. Andelen som studerar vidare är 77 procent av kvinnorna och 68 procent av männen.

/