Innehåll på denna sida

YRKESPROGRAM SOM LEDER TILLEN YRKESEXAMEN

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Gillar du att skapa en upplevelse för andra? Det här är programmet för dig som vill arbeta praktiskt med måltiden i fokus.

Film: Film som kort beskriver restaurang- och livsmedelsprogrammet (tid 4:46 min)

Det här lär du dig på restaurang- och livsmedelsprogrammet

På restaurang- och livsmedelsprogrammet får du lära dig hantverket med mat och bakverk. Du får också lära dig hur man producerar och hanterar livsmedel.

Du lär dig både traditionella och moderna hantverksmässiga metoder inom professionell matlagning, bakning och servering. Det handlar om måltiden som helhetsupplevelse, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkost och alkoholservering.

Du får träna dig i yrket under verkliga förhållanden tillsammans med andra. Du får lära dig att samarbeta och du utvecklar också din förmåga att bemöta kunder och ge god service.

Programmet blandar teori med det praktiska. Du tränar dig i att ta initiativ, vara flexibel, lyhörd, kreativ och arbeta självständigt. Du får planera, organisera, genomföra och kvalitetssäkra arbetet.

Ekonomi och företagande ingår också i utbildningen.

Programmet lägger stor vikt på arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.

Jag tycker om att laga mat, har gjort det typ hela livet. Har växt upp lite i köket och alltid varit med mamma när hon lagat mat och bakat, så det har varit ett naturligt val för mig. Men även om man inte kan laga mat så är man välkommen hit för att lära sig.

Axel / restaurang- och livsmedelsprogrammet

Examensmål

Examensmålen beskriver vad du ska kunna när du har tagit examen från ett visst gymnasieprogram.

Examensmål för restaurang- och livsmedelsprogrammet (skolverket.se)

Programstruktur

I programstrukturen ser du vilka ämnen och kurser som ingår i programmet. Du ser också hur många poäng varje kurs omfattar.

Programstruktur för restaurang- och livsmedelsprogrammet (pdf)

Två olika inriktningar

Bageri och konditori

  • Du lär dig om hantverket inom bageri och konditori. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel bagare och konditor.

Kök och servering

  • Du lär dig om matlagning i restaurang, om servering och om bararbete. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel kock, servitris eller servitör.

Jag tycker om att man kan vara så kreativ och göra en massa saker. Den ena dagen är inte den andra lik.

Axel / restaurang- och livsmedelsprogrammet

Gymnasiearbete

I slutet av restaurang- och livsmedelsprogrammet ska du göra ett gymnasiearbete inom ditt valda yrkesområde. Där får du visa att du har de kunskaper som behövs för att börja jobba med det du utbildat dig till.

Arbetsplatsförlagt lärande

Delar av utbildningen äger rum på en eller flera arbetsplatser i minst 15 veckor och kallas arbetsplatsförlagt lärande (apl). Det är ett viktigt inslag i utbildningen. Apl ger dig erfarenheter och kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.

Lärlingsutbildning

Om skolan erbjuder gymnasial lärlingsutbildning inom programmet kan du välja det. Det innebär att du får samma kunskaper men gör minst hälften av din utbildning på en eller flera arbetsplatser.

Börja jobba efter programmet och exempel på yrkesutgångar

Du kan börja jobba direkt efter utbildningen. Nedan hittar du exempel på yrkesutgångar, alltså vilka yrken som du kan söka efter programmet. Vid varje yrke finns en länk till fakta om arbetsuppgifter och lön för yrket.

Bagare och konditor

Mer om yrket bagare och konditor

Kock

Mer om yrket kock

Servitör och servitris

Mer om yrket servitör och servitris

Mer information om vilka arbetsuppgifter som ingår i olika yrken och prognoser över hur framtidsutsikterna ser ut inom yrke hittar du i tjänsten Hitta yrken A–Ö.

Sök bland olika yrken i tjänsten Hitta yrken A–Ö

Studera vidare efter programmet och behörighet

Vill du läsa vidare på högskola och universitet efter programmet? Denna utbildning ger dig grundläggande högskolebehörighet. Efter programmet har du också möjlighet att läsa utbildningar på yrkeshögskola och folkhögskola.

Använd behörighetsvisaren för se vilka program du kan bli behörig till efter programmet

Innehåll på denna sida

/