Informationen på den här sidan gäller dig som ska välja till och börja i gymnasieskolan hösten 2025. Om du redan går i gymnasiet så hittar du information om vad som gäller för dig på skolverket.se.
Läroplan, program och ämnen i gymnasieskolan, skolverket.se.
YRKESPROGRAM SOM LEDER TILL EN YRKESEXAMEN
VVS- och fastighetsprogrammet
Vill du vara med och bygga framtidens hållbara samhälle? På VVS- och fastighetsprogrammet lär du dig att arbeta med och utveckla de tekniska system i fastigheter som svarar för värme, ventilation, vatten och avlopp.
Film: Film som kort beskriver VVS- och fastighetsprogrammet (tid 4:59 min)
Det här lär du dig på VVS- och fastighetsprogrammet
På VVS- och fastighetsprogrammet kombinerar du praktiskt arbete och kreativt lösningsfokus med förmågan att planera och genomföra olika typer av uppdrag. Arbetet kan till exempel ske på företag, i människors bostäder eller i samband med nybyggnation.
På programmet får du lära dig att utveckla och vårda fastigheter. Du lär dig hur systemen som hanterar energitillförsel, vatten/avlopp, värme, kyla och ventilation fungerar, hur du underhåller och installerar samt hittar fel och lagar dem. Du lär dig också hur fastigheter kan spara energi och vara hållbara ur miljösynpunkt. Du kan också arbeta med området runt omkring en fastighet för att bidra till en trivsam miljö och med att bevara kulturmiljöer och-byggnader.
Du lär dig om hur hela arbetskedjan går till - från idé och planering till hur en fastighet sköts så att den fungerar optimalt. Du tränar din förmåga att planera och genomföra arbetet utifrån både nya och beprövade metoder. Du lär dig också att dokumentera och kvalitetssäkra ditt arbete. Därtill tränar du dig i att arbeta både självständigt och tillsammans med andra samt i att bemöta kunder på ett professionellt sätt. Du får också lära dig om möjligheterna att driva ett eget företag.
På programmet läggs stor vikt vid arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.
Det var det programmet som skulle göra att jag fick använda hjärnan framför fysiskt arbete, även om det också är en del av arbetet. Jag ville helt enkelt kunna använda hjärnan, tänka, komma på egna knep och idéer.
Robin / VVS- och fastighetsprogrammet
Examensmål
Examensmålen beskriver vad du ska kunna när du har tagit examen från ett visst gymnasieprogram.
Examensmål för VVS- och fastighetsprogrammet (skolverket.se)
Programstruktur
I programstrukturen ser du vilka ämnen och nivåer som ingår i programmet. Du ser också hur många poäng varje ämne och nivå omfattar.
Inriktningar
Fastighet
- Du lär dig hur olika tekniska system i fastigheter fungerar, till exempel värme och ventilation, samt hur du sköter om och felsöker i systemen. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel fastighetstekniker.
Kyl- och värmepumpsteknik
- Du lär dig att installera, sköta om och felsöka i olika kyl- och värmesystem i till exempel isbanor, kyl- och frysdiskar och värmepumpar. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel kylmontör.
Ventilation
- Du lär dig att installera, sköta om och felsöka i olika ventilationssystem. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel ventilationsmontör.
VVS
- Du lär dig att installera, sköta om och felsöka i olika värme- och sanitetssystem. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel VVS-montör, industrirörmontör, isoleringsmontör eller sprinklermontör.
Gymnasiearbetet
I slutet av VVS- och fastighetsprogrammet gör du ett gymnasiearbete inom det yrkesområde du har valt. Genom gymnasiearbetet får visa att du har förmåga att utföra de vanligast förekommande arbetsuppgifterna som behövs för att börja jobba med det du utbildat dig till.
Arbetsplatsförlagt lärande
Delar av utbildningen äger rum på en eller flera arbetsplatser. Det kallas för arbetsförlagt lärande (apl). Du har apl i minst 15 veckor. Det är ett viktigt inslag i utbildningen. Apl ger dig erfarenheter och dessutom kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.
Lärlingsutbildning
Om skolan erbjuder gymnasial lärlingsutbildning inom programmet kan du välja det. Det innebär att du får samma kunskaper men gör minst hälften av din utbildning på en eller flera arbetsplatser.
Om lärlingsutbildning i gymnasieskolan
Börja jobba efter programmet och exempel på yrken
Du kan börja jobba direkt efter utbildningen. Nedan hittar du exempel på vilka yrken som du kan söka efter programmet. Vid varje yrke finns en länk till fakta om arbetsuppgifter och lön för yrket.
- Fastighetstekniker
- Industrirörmontör
- Isoleringsmontör
- Kyl- och värmepumpsmontör
- VVS-montör
- Ventilationsmontör
Mer information om vilka arbetsuppgifter som ingår i olika yrken och prognoser över hur framtidsutsikterna ser ut inom yrke hittar du i tjänsten Hitta yrken A–Ö.
Studera vidare efter programmet och behörighet
Vill du läsa vidare på högskola och universitet efter programmet? Denhär utbildning ger dig möjlighet att läsa in grundläggande högskolebehörighet. Efter programmet har du också möjlighet att läsa utbildningar på yrkeshögskola och folkhögskola.
Grundläggande behörighet på gymnasieskolans yrkesprogram, skolverket.se
Behörighet efter programmet
Använd behörighetsvisaren för att se vilka program du är behörig att söka efter programmet.
Vad gör eleverna efter VVS- och fastighetsprogrammet?
Efter tre år arbetar 50 procent av kvinnorna och 74 procent av männen. Andelen som studerar vidare är 26 procent av kvinnorna och 7 procent av männen.