Innehåll på denna sida

YRKESPROGRAM SOM LEDER TILL EN YRKESEXAMEN

VVS- och fastighetsprogrammet

Vill du vara med och bygga framtidens hållbara samhälle? På VVS- och fastighetsprogrammet arbetar du med och utvecklar de tekniska system i byggnader som svarar för värme, ventilation, vatten och avlopp. Du får också lära dig fastighetsservice och se till att allt i fastigheten fungerar som det ska.

Film: Film som kort beskriver VVS- och fastighetsprogrammet (tid 4:59 min)

Det här lär du dig på VVS- och fastighetsprogrammet

På VVS- och fastighetsprogrammet kombinerar du praktiskt arbete, kreativt lösningsfokus och förmågan att planera olika typer av uppdrag. Arbetet kan ske både på företag och i människors bostäder.

På programmet får du lära dig att utveckla och vårda byggnader. Du lär dig hur de system som hanterar energitillförsel, vatten/avlopp, värme, kyla och ventilation fungerar, hur du bygger, monterar, hittar fel och lagar dem. Du lär dig också om hur byggnader kan spara energi och vara hållbara ur miljösynpunkt.

Du lär dig om hur hela arbetskedjan går till - från idé och planering till hur man sköter om en färdig byggnad så att den fungerar bra. Du får också arbeta med ytan runt omkring en fastighet för att bidra till en trivsam miljö och med att bevara av kulturmiljöer och-byggnader.

Du tränar din förmåga att planera, genomföra, dokumentera och kvalitetssäkra arbetet. Du tränar dig i att bemöta kunder på ett professionellt sätt. Du får också lära dig om möjligheterna att driva ett eget företag samt i att arbeta självständigt och tillsammans med andra utifrån både nya och beprövande metoder.

På programmet läggs stor vikt vid arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.

Det var det programmet som skulle göra att jag fick använda hjärnan framför fysiskt arbete, även om det också är en del av arbetet. Jag ville helt enkelt kunna använda hjärnan, tänka, komma på egna knep och idéer.

Robin / VVS- och fastighetsprogrammet

Examensmål

Examensmålen beskriver vad du ska kunna när du har tagit examen från ett visst gymnasieprogram.

Examensmål för VVS- och fastighetsprogrammet (skolverket.se)

Programstruktur

I programstrukturen ser du vilka ämnen och kurser som ingår i programmet. Du ser också hur många poäng varje kurs omfattar.

Programstruktur för VVS- och fastighetsprogrammet (pdf) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Inriktningar

Fastighet

  • Du lär dig hur olika tekniska system i byggnader fungerar, till exempel värme och ventilation och hur du sköter om systemen så att de fungerar som de ska. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel fastighetstekniker, fastighetsskötare eller fastighetsvärd.

Kyl- och värmepumpsteknik

  • Du lär dig att sätta in och sköta om kyl- och värmesystem i till exempel isbanor, kyl- och frysdiskar och värmepumpar. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel kylmontör eller kyltekniker.

Ventilation

  • Du lär dig om hur olika ventilationssystem fungerar och hur du ska ta hand om dem så de fungerar som de ska. Du får också lära dig att felsökning i olika ventilationssystem. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel ventilationstekniker.

VVS

  • Du lär dig om hur du sätter in och tar hand om olika värme- och sanitetssystem. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel montör inom VVS, industrirör eller isolering av tekniska installationer.

Gymnasiearbetet

I slutet av VVS- och fastighetsprogrammet gör du ett gymnasiearbete inom det yrkesområde du har valt. Genom gymnasiearbetet får visa att du har förmåga att utföra de vanligast förekommande arbetsuppgifterna som behövs för att börja jobba med det du utbildat dig till.

Arbetsplatsförlagt lärande

Delar av utbildningen äger rum på en eller flera arbetsplatser. Det kallas för arbetsförlagt lärande (apl). Du har apl i minst 15 veckor. Det är ett viktigt inslag i utbildningen. Apl ger dig erfarenheter och dessutom kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.

Det roligaste har varit det teoretiska och sedan att kunna utöva det man lärt sig praktiskt och experimentera lite.

Robin / VVS- och fastighetsprogrammet

Lärlingsutbildning

Om skolan erbjuder gymnasial lärlingsutbildning inom programmet kan du välja det. Det innebär att du får samma kunskaper men gör minst hälften av din utbildning på en eller flera arbetsplatser.

Läs mer om lärlingsutbildning i gymnasieskolan här

Börja jobba efter programmet och exempel på yrkesutgångar

Du kan börja jobba direkt efter utbildningen. Nedan hittar du exempel på yrkesutgångar, alltså vilka yrken som du kan söka efter programmet. Vid varje yrke finns en länk till fakta om arbetsuppgifter och lön för yrket.

Fastighetstekniker

Industrirörsmontör

Isoleringsmontör

Kyl- och värmepumpsmontör

VVS-montör

Ventilationsmontör

Mer information om vilka arbetsuppgifter som ingår i olika yrken och prognoser över hur framtidsutsikterna ser ut inom yrke hittar du i tjänsten Hitta yrken A–Ö.

Sök bland olika yrken i tjänsten Hitta yrken A–Ö

Studera vidare efter programmet och behörighet

Vill du läsa vidare på högskola och universitet efter programmet? Denna utbildning ger dig grundläggande högskolebehörighet. Efter programmet har du också möjlighet att läsa utbildningar på yrkeshögskola och folkhögskola.

Behörighet efter programmet

Använd behörighetsvisaren för att se vilka program du är behörig att söka efter programmet.

/