Innehåll på denna sida

YRKESPROGRAM SOM LEDER TILL EN YRKESEXAMEN

Hotell- och turismprogrammet

Gillar du när det händer mycket omkring dig? Tycker du om att jobba med människor och är intresserad av språk, resa och andra kulturer? Då kan hotell- och turismprogrammet vara något för dig. Det här är programmet för dig som vill arbeta med turism, hotell- och konferensverksamhet inom besöksnäringen.

Film: Film som kort beskriver hotell- och turismprogrammet (tid 4:40 min)

Det här lär du dig på hotell- och turismprogrammet

Hotell och turism en av världens mest snabbväxande branscher. På Hotell- och turismprogrammet lär du dig om besöksnäringen, det vill säga den bransch som kopplar samman allt som har med turism, hotell, resande och restaurang att göra.

Att jobba i hotell- och turistbranschen innebär många omväxlande arbetsuppgifter — allt från att ta emot gäster, använda olika bokningssystem till att boka eller organisera och genomföra olika typer av konferenser och evenemang.

Du får träna din förmåga att möta människor och utveckla en yrkesmässig relation till gäster och kunder. Du tränar dig i att söka, analysera och värdera information samt att ta ansvar och handla med omdöme.

Du lär dig om service och bemötande, kommunikation, marknadsföring, försäljning, företagande, språk, resmål och resvägar. Du lär dig också om planering, organisation, ledning och ekonomi samt om människors behov, traditioner och förväntningar på service.

Du får kunskaper om hotell, konferens, turism och resor, både nationellt och internationellt.

Du får lära dig om besöksnäringen, både historiskt och om framtida möjligheter. Du får också lära dig om hållbar utveckling inom turism och om vilka lagar och bestämmelser som finns.

Jag valde hotell- och turismprogrammet eftersom det är yrkesförberedande, så att när jag har gått ut gymnasiet får jag lättare jobb. Sen lät det väldigt intressant att få lära sig mer om hotell och turism, man får bred kunskap om allt möjligt. Jag tycker det har varit ett roligt program och vi har fått vara på många studiebesök på olika ställen.

Ottilia / hotell- och turismprogrammet

Examensmål

Examensmålen beskriver vad du ska kunna när du har tagit examen från ett visst gymnasieprogram.

Examensmål för hotell- och turismprogrammet (skolverket.se)

Programstruktur

I programstrukturen ser du vilka ämnen och kurser som ingår i programmet. Du ser också hur många poäng varje kurs omfattar.

Programstruktur för hotell- och turismprogrammet (pdf) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Inriktningar

Hotell och turismprogrammet har inga inriktningar från läsåret 2021-2022.

Gymnasiearbete

I slutet av hotell- och turismprogrammet gör du ett gymnasiearbete inom ditt valda yrkesområde där du får visa att du har förmåga att utföra de vanligast förekommande arbetsuppgifterna som behövs för att börja jobba med det du utbildat dig till.

Arbetsplatsförlagt lärande

Delar av utbildningen äger rum på en eller flera arbetsplatser i minst 15 veckor och kallas arbetsplatsförlagt lärande (apl). Det är ett viktigt inslag i utbildningen. Apl ger dig erfarenheter och dessutom kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.

På apl på hotell- och turismprogrammet får du lära dig använda det som du läst om i skolan. Du får använda det du lärt dig ute i arbetslivet och träffa nya människor.

Du kan göra apl många typer av arbetsplatser på hotell- och turismprogrammet. Du kan till exempel göra din apl på mer traditionella arbetsplatser, som hotell, konferens-, spa- eller skidanläggningar. Du kan också göra apl inom turismområdet, till exempel som aktivitetsledare på en höghöjdsbana, på ett eventföretag eller i en temapark. Det kan också finnas möjligheter att göra apl utomlands.

Läs mer om att studera utomlands här

Lärlingsutbildning

Om skolan erbjuder gymnasial lärlingsutbildning inom programmet kan du välja det. Det innebär att du får samma kunskaper men gör minst hälften av din utbildning på en eller flera arbetsplatser.

Läs mer om lärlingsutbildning i gymnasieskolan här

Börja jobba efter programmet och exempel på yrkesutgångar

Du kan börja jobba direkt efter utbildningen. Nedan hittar du exempel på yrkesutgångar. En yrkesutgång är ett förslag på ett yrke som du kan jobba med efter att du tagit examen från yrkesprogrammet. Vilken yrkeskompetens som du får beror av vilken kombination av kurser som du väljer inom programfördjupningen. Nedan listas exempel på möjliga yrkesutgångar efter hotell- och turismprogrammet inom gymnasieskolan. Vid varje yrke finns en länk till fakta om arbetsuppgifter och lön för yrket.

Aktivitets- och eventvärd, konferensvärd, mötes-, event- och gruppbokning

Receptionist och våningsservice

Mer information om vilka arbetsuppgifter som ingår i olika yrken och prognoser över hur framtidsutsikterna ser ut inom yrke hittar du i tjänsten Hitta yrken A–Ö.

Sök bland olika yrken i tjänsten Hitta yrken A–Ö

Alltså, jag skulle ju egentligen vilja testa att jobba utomlands, på något hotell, det hade varit väldigt roligt. Men jag kanske också jobbar här på orten. Där jag bor är det högsäsong under vintern och då behövs ju personal på hotellen.

Ottilia / hotell- och turismprogrammet

Studera vidare efter programmet och behörighet

Vill du läsa vidare på högskola och universitet efter programmet? Denna utbildning ger dig grundläggande högskolebehörighet. Efter programmet har du också möjlighet att läsa utbildningar på yrkeshögskola och folkhögskola.

Vad gör eleverna efter hotell- och turismprogrammet?

Efter tre år arbetar 44 procent av kvinnorna och 39 procent av männen. Andelen som studerar vidare är 34 procent av kvinnorna och 29 procent av männen.

/