Innehåll på denna sida

Informationen på den här sidan gäller dig som ska välja till och börja i gymnasieskolan hösten 2025. Om du redan går i gymnasiet så hittar du information om vad som gäller för dig på skolverket.se.

Läroplan, program och ämnen i gymnasieskolan, skolverket.se.

YRKESPROGRAM SOM LEDER TILL EN YRKESEXAMEN

Hotell- och turismprogrammet

Gillar du när det händer mycket omkring dig? Tycker du om att jobba med människor och är intresserad av språk, resa och andra kulturer? Då kan hotell- och turismprogrammet vara något för dig. Det här är programmet för dig som vill arbeta inom besöksnäringen med turism, resor, hotell samt möten och event.

Film: Film som kort beskriver hotell- och turismprogrammet (tid 4:40 min)

Det här lär du dig på hotell- och turismprogrammet

Hotell och turism en av världens mest snabbväxande branscher. På Hotell- och turismprogrammet lär du dig om besöksnäringen, det vill säga den bransch som kopplar samman allt som har med turism, resor, hotell, samt möten och event att göra.

Att jobba i hotell- och turistbranschen innebär många omväxlande arbetsuppgifter — allt från att ta emot gäster, kunder och besökare, använda olika bokningssystem till att boka eller organisera och genomföra olika typer av möten och event, aktiviteter och upplevelser.

Du får träna din förmåga att möta människor och utveckla en yrkesmässig relation till gäster, kunder och besökare. Du tränar dig i att söka, analysera och värdera information samt att ta ansvar och handla med omdöme.

Du lär dig om ett gott värdskap, service och bemötande, kommunikation, marknadsföring, försäljning, företagande, språk, resor och destinationer. Du lär dig också om planering, organisation, ledning och ekonomi samt om människors behov, traditioner och förväntningar på service.

Du får kunskaper om turism, resor, hotell, samt möten och event, både nationellt och internationellt.

Du får lära dig om besöksnäringen, både historiskt och om framtida möjligheter. Du får också lära dig om hållbar utveckling inom turism och om vilka lagar och bestämmelser som finns.

Jag valde hotell- och turismprogrammet eftersom det är yrkesförberedande, så att när jag har gått ut gymnasiet får jag lättare jobb. Sen lät det väldigt intressant att få lära sig mer om hotell och turism, man får bred kunskap om allt möjligt. Jag tycker det har varit ett roligt program och vi har fått vara på många studiebesök på olika ställen.

Ottilia / hotell- och turismprogrammet

Examensmål

Examensmålen beskriver vad du ska kunna när du har tagit examen från ett visst gymnasieprogram.

Examensmål för hotell- och turismprogrammet (skolverket.se)

Programstruktur

I programstrukturen ser du vilka ämnen och nivåer som ingår i programmet. Du ser också hur många poäng varje ämne och nivå omfattar.

Programstruktur för hotell- och turismprogrammet (pdf) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Inriktningar

Hotell och turismprogrammet har inga inriktningar.

Gymnasiearbete

I slutet av hotell- och turismprogrammet gör du ett gymnasiearbete inom ditt valda yrkesområde. Där du får visa att du har de kunskaper som behövs för att börja jobba med det du utbildat dig till.

Arbetsplatsförlagt lärande

Delar av utbildningen äger rum på en eller flera arbetsplatser i minst 15 veckor och kallas arbetsplatsförlagt lärande (apl). Det är ett viktigt inslag i utbildningen. På apl får du möjlighet att träna på och använda de kunskaper som du har fått i skolan. Apl ger dig erfarenheter av att arbeta och ger dig kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.

Du kan göra apl på många typer av arbetsplatser inom hotell- och turismprogrammet. Du kan till exempel göra din apl på mer traditionella arbetsplatser, som hotell, konferens- eller skidanläggningar. Du kan också göra apl inom turismområdet, till exempel som aktivitetsledare på en höghöjdsbana, på ett eventföretag eller i en temapark. Det kan också finnas möjligheter att göra apl utomlands.

Studera på annan ort eller utomlands under gymnasietiden

Lärlingsutbildning

Om skolan erbjuder gymnasial lärlingsutbildning inom programmet kan du välja det. Det innebär att du får samma kunskaper men gör minst hälften av din utbildning på en eller flera arbetsplatser.

Om lärlingsutbildning i gymnasieskolan (intern länk)

Börja jobba efter programmet och exempel på yrken

Du kan börja jobba direkt efter utbildningen.

Vilken yrkeskompetens du får beror på vilken kombination av ämnen och nivåer som du väljer ur programfördjupningen. Här hittar du exempel på möjliga yrken efter hotell- och turismprogrammet.

Mer information om vilka arbetsuppgifter som ingår i olika yrken och prognoser över hur framtidsutsikterna ser ut inom yrke hittar du i tjänsten Hitta yrken A–Ö.

Hitta yrken A–Ö

Alltså, jag skulle ju egentligen vilja testa att jobba utomlands, på något hotell, det hade varit väldigt roligt. Men jag kanske också jobbar här på orten. Där jag bor är det högsäsong under vintern och då behövs ju personal på hotellen.

Ottilia / hotell- och turismprogrammet

Studera vidare efter programmet och behörighet

Vill du läsa vidare på högskola och universitet efter programmet? Denna utbildning ger dig möjlighet att läsa in grundläggande högskolebehörighet. Efter programmet har du också möjlighet att läsa utbildningar på yrkeshögskola och folkhögskola.

Grundläggande behörighet på gymnasieskolans yrkesprogram, skolverket.se

Behörighet till högskolan efter programmet

Använd behörighetsvisaren för se vilka högskoleprogram du kan bli behörig till att söka efter programmet

Behörighetsvisaren

Vad gör eleverna efter hotell- och turismprogrammet?

Efter tre år arbetar 54 procent av kvinnorna och 58 procent av männen. Andelen som studerar vidare är 26 procent av kvinnorna och 20 procent av männen.

/