Innehåll på denna sida

YRKESPROGRAM SOM LEDER TILL EN YRKESEXAMEN

Fordons- och transportprogrammet

Är du intresserad av modern teknik, köra eller meka med fordon? På fordons- och transportprogrammet kan du lära dig modern teknik, lackering, att laga bilar och fordon och att köra lastbil.

Film: Film som kort beskriver fordons- och transportprogrammet (tid 4:54 min)

Det här lär du dig på fordons- och transportprogrammet

Du får lära dig att arbeta i en kreativ miljö med stort fokus på problemlösning. Du får lära dig modern teknik och datasystem.

Du kan lära dig om grafik och formgivning som fordonslackerare, mekanik, elektronik och IT som personbilsmekaniker eller att köra lastbil eller buss.

Du lär dig om fordons funktion, konstruktion, olika system och komponenter samt om hur du felsöker, diagnostiserar, reparerar och utför service på olika fordon.
Du lär dig hur man transporterar gods eller personer och hanterar gods på lager och i terminaler. Du lär dig också att använda datorer och olika datasystem.

I fordons- och transportprogrammet ingår även mycket kommunikation, till exempel med medarbetare och kunder.

Det roligaste är att man får hålla på med det man gillar. Om du gillar att skruva bil så får du verkligen göra det på det här programmet

William, som har gått fordons- och transportprogrammet med inriktning på personbil.

Programmet utgår från olika arbetsuppgifter som du löser enskilt eller tillsammans med andra. Du tränar din förmåga att ta initiativ och vara kreativ och får också lära dig mer om möjligheterna att driva eget företag. Du tränar dig i att planera, genomföra, dokumentera och kvalitetssäkra arbetet. Du lär dig att välja rätt utrustning och metoder.

Du får lära dig att arbeta självständigt och tillsammans med andra.

På programmet läggs stor vikt vid arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.

Examensmål

Examensmålen beskriver vad du ska kunna när du har tagit examen från ett visst gymnasieprogram.

Examensmål för fordons- och transportprogrammet (skolverket.se)

Programstruktur

I programstrukturen ser du vilka ämnen och kurser som ingår i programmet. Du ser också hur många poäng varje kurs omfattar.

Programstruktur för fordons- och transportprogrammet (pdf) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Inriktningar på fordons- och transportprogrammet och exempel på yrkesutgångar

Du kan börja jobba direkt efter utbildningen. Nedan under varje inriktning hittar du exempel på yrkesutgångar, alltså vilka yrken som du kan söka efter programmet. Efter varje yrketitel finns en länk till fakta om arbetsuppgifter och lön för yrket.

Karosseri och lackering

Du lär dig om lackering av fordon, diagnostik och reparation av karosserier. Inriktningen ger möjlighet att vidare fördjupa dig i yrken som bilskadereparatör eller billackerare.

  • Bilskadereparatör
    Du lär dig att laga skador på bilar. Ingen skada är den andra lik så du måste vara kreativ i hur du fixar skadorna. Det här är inriktningen för dig som gillar att arbeta med händerna, är noggrann och gillar att se snabba. En bilskadereparatör fixar bilar innan de skickas vidare till lackering.
    Mer om yrket bilskadereparatör

  • Fordonslackerare
    Du lär dig att se till att färgen på bilen ser bra ut. Det kan till exempel vara att lackera om bilar i nya färger eller lackera skador så att skadan inte längre syns. Du jobbar helt enkelt med att fordonen ska se snygga ut. Det här är inriktningen för dig som har en känsla för färg och är noggrann i ditt arbete.
    Mer om yrket fordonslackerare

Lastbil och mobila maskiner

Du lär dig om felsökning, komponent- och kretsmätningar, diagnostik, reparation och service av tunga fordon och mobila maskiner. Inriktningen ger möjlighet till vidare fördjupa dig i yrken som till exempel lastbilsmekaniker, maskinmekaniker eller för arbete som reservdelsspecialist inom fordonsreservdelshandeln.

  • Lastbilsmekaniker
    Ju större desto roligare, eller hur? Det här är inriktningen inriktning för dig som har ett intresse för datorer, elektronik och IT men även för mekanik. Du lär dig att jobba mot företag som är beroende av att sina lastbilar fungerar. Som mekaniker är det bra om du är tekniskt intresserad, gilla att snabbt lösa problem och ha ett stort tålamod.
    Mer om yrket lastbils- och maskinmekaniker
  • Maskinmekaniker
    Du får lära dig att jobba som mekaniker. Du gör felsökningar, reparationer och underhåll på stora och tunga maskiner, till exempel en grävmaskin som har gått sönder och gör att allt stannar. Du lär dig att jobba med kunder vars verksamhet är beroende av deras maskiner ska fungera. Det är ofta för dyrt och tar för lång tid att frakta trasiga maskiner till en verkstad. Därför behöver du också ha en känsla för service utöver ditt intresse för mekanik, IT och elektronik.
    Mer om yrket lastbils- och maskinmekaniker

  • Reservdelsspecialist
    Du lär dig hur du ser till att mekanikerna har allt de behöver och letar upp reservdelar och tillbehör som kunder letar efter. Du är ofta den som träffar kunden först och sköter kontakten mellan kunden och verkstaden. Detta innebär att du både måste förstå hur mekanikerna jobbar och gilla service, men framför allt måste du ha ett stort intresse för bilar och hur de är uppbyggda. För att veta vad som ska beställas behöver du ju först veta vad som saknas. Reservdelsspecialister jobbar oftast i verkstäder och yrket passar dig som är bra på att hålla ordning och som bryr sig lika mycket om service som om bildetaljer.
    Mer om yrket reservdelsspecialist

Personbil

Du lär dig om felsökning, komponent- och kretsmätningar, diagnostik, reparation och service av lätta fordon. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel personbilsmekaniker eller för arbete som reservdelsspecialist inom fordonsreservdelshandeln.

  • Personbilsmekaniker
    Det här är inriktningen för dig som är innovativ, kreativ, intresserad av datorer, elektronik och IT, gillar att lösa problem och tycker det är kul med teknik, såklart. Du får lära dig att jobba med avancerad elektronik, problemlösning och datahantering. Du får även lära dig att bemöta kunder och erbjuda bra service.
    Mer om yrket personbilsmekaniker
  • Reservdelsspecialist
    Du lär dig hur du ser till att mekanikerna har allt de behöver och letar upp reservdelar och tillbehör som kunder letar efter. Du är ofta den som träffar kunden först och sköter kontakten mellan kunden och verkstaden. Detta innebär att du både måste förstå hur mekanikerna jobbar och gilla service, men framför allt måste du ha ett stort intresse för bilar och hur de är uppbyggda. För att veta vad som ska beställas behöver du ju först veta vad som saknas. Reservdelsspecialister jobbar oftast i verkstäder och yrket passar dig som är bra på att hålla ordning och som bryr sig lika mycket om service som om bildetaljer.
    Mer om yrket reservdelsspecialist

Transport

Du lär dig om trafikkunskap, transportsystem och logistik. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel bussförare eller lastbilsförare.

  • Bussförare
    Du får lära dig att ansvara för att transportera människor. Att vara bussförare är ett socialt yrke. Du träffar människor hela tiden och därför måste du tycka att kundservice är viktigt, vare sig du kör stadstrafik eller längre resor. Du är ständigt i rörelse samtidigt som du behöver ha full koll på ditt fordon. Du får lära dig att lösa både tekniska problem och konflikter.
    Mer om yrket bussförare

  • Lastbilsförare
    Som lastbilsförare är världen din arbetsplats och du är ständigt i rörelse. Du får lära dig att ha full koll på ditt fordon och säkerhet och ansvar i trafiken. Du kan jobba inom många olika branscher som lastbilsförare, och de kan skilja sig en hel del. Som lastbilsförare kan du åka långa sträckor med mycket ensamtid eller kortare sträckor med många stopp, då får du träffa många människor varje dag.
    Mer om yrket som lastbilsförare

Mer information om vilka arbetsuppgifter som ingår i olika yrken och prognoser över hur framtidsutsikterna ser ut inom yrke hittar du i tjänsten Hitta yrken A–Ö.

Sök bland olika yrken i tjänsten Hitta yrken A–Ö

Gymnasiearbete

I slutet av fordons- och transportprogrammet gör du ett gymnasiearbete inom det yrkesområde som du har valt. Då får du möjlighet att visa att du har de kunskaper som du behöver för att börja jobba med det du utbildar dig till.

Arbetsplatsförlagt lärande

Delar av utbildningen äger rum på en eller flera arbetsplatser i minst 15 veckor och kallas för arbetsplatsförlagt lärande (apl). Det är ett viktigt inslag i utbildningen. På apl får du möjlighet att träna på olika arbetsmoment och använda de kunskaper som du kanske bara fått i teorin i skolan. Du får träffa nya människor, både kunder och medarbetare. Apl ger dig erfarenheter av att arbeta på riktigt och dessutom kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.

Lärlingsutbildning

Läs mer om lärlingsutbildning i gymnasieskolan här

Efter programmet

Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du kan också välja att läsa kurser för att bli behörig att studera vidare på högskolan.

Allting blir så mycket mer verkligt när man kommer ut på APL. Jag hade en APL-plats i årskurs 3 på gymnasiet som erbjöd mig ett jobb direkt efter studenten. Så direkt efter att jag gick ut gymnasiet så kom jag ut i arbetslivet och nu jobbar jag med att köra kranbil.

Lina, som har gått fordons- och transportprogrammet med inriktning på transport.

Studera vidare efter programmet och behörighet

Vill du läsa vidare på högskola och universitet efter programmet? Denna utbildning ger dig grundläggande högskolebehörighet. Efter programmet har du också möjlighet att läsa utbildningar på yrkeshögskola och folkhögskola.

Behörighet efter programmet

Använd behörighetsvisaren för se vilka program du är behörig att söka efter programmet

Innehåll på denna sida

/