Informationen på den här sidan gäller dig som ska välja till och börja i gymnasieskolan hösten 2025. Om du redan går i gymnasiet så hittar du information om vad som gäller för dig på skolverket.se.
Läroplan, program och ämnen i gymnasieskolan, skolverket.se.
YRKESPROGRAM SOM LEDER TILL EN YRKESEXAMEN
Naturbruksprogrammet
Är du intresserad av djur eller älskar du att vara ute i naturen? Det här är programmet för dig som vill jobba med växter, djur, mark, vatten eller skog.
Film: Film som kort beskriver naturbruksprogrammet (tid 5:24 min)
Det här lär du dig på naturbruksprogrammet
På naturbruksprogrammet kan du förverkliga dina drömmar om att jobba med djur och natur. För att trivas på programmet bör du ha ett grundintresse för något av naturbrukets områden. Du behöver inte ha några förkunskaper, för du lär dig allt på programmet.
På programmet utvecklar du din förmåga att bruka naturen. Du får större förståelse för naturens mångfald och hur olika verksamheter påverkar naturen. Du lär dig också om biologi, ekologi, teknik och ekonomi.
Du lär dig granska och reflektera kritiskt kring hur du kan bruka naturen på ett hållbart sätt. Du arbetar praktiskt och utgår från olika arbetsuppgifter som du löser enskilt eller tillsammans med andra. Du tränar din förmåga att ta initiativ, utveckla nya och kreativa lösningar, och lär dig om entreprenörskap och företagandets villkor. Du tränar dig i att planera och genomföra arbetsuppgifter för att sedan bedöma resultatet.
Programmet lägger stor vikt vid arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.
Ta chansen att gå det här programmet! Man får väldigt mycket kunskap, även om ledarskap, och många kontakter till arbetslivet. Det är ju värt hur mycket som helst. Du får mer självinsikt, växer som person och lär känna dig själv bättre.
Elias / har läst naturbruksprogrammet med inriktning naturturism
Examensmål
Examensmålen beskriver vad du ska kunna när du har tagit examen från ett visst gymnasieprogram.
Examensmål för naturbruksprogrammet (skolverket.se)
Programstruktur
I programstrukturen ser du vilka ämnen och nivåer som ingår i programmet. Du ser också hur många poäng varje ämne och nivå omfattar.
Inriktningar
Djurvård
- Du lär dig om djur, djurs beteende och samspelet mellan djur och människor. Inriktningen ger till exempel möjlighet till jobb som djurvårdare, att arbeta med hundar, eller inom zoofackhandeln.
Hästhållning
- Du lär dig om hästen som biologisk varelse, dess beteende och samspelet mellan häst och människa. Inriktningen ger till exempel möjlighet att arbeta som hästskötare med inriktning mot ridning eller trav.
Lantbruk
- Du lär dig om mark, växter, djur, ekonomi, teknik och naturresursförvaltning. Inriktningen ger möjlighet till jobb inom lantbruk med inriktning mot maskiner, djur, växtodling eller landsbygdstjänster.
Naturturism
- Du lär dig om hur naturresurser kan förvaltas och göras tillgängliga för besökare och hur du kan leda deras naturupplevelse. Inriktningen ger möjlighet till jobb som naturguide, sportfiskeguide, arbete inom jakt och viltvård eller fackhandel.
Skogsbruk
- Du lär dig om skogen som en uthållig resurs och fördjupar dina kunskaper i teknik och biologi. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel skogsmaskinförare eller skogsvårdare.
Trädgård
- Du lär dig om mark, växter, växtmiljöer och trädgårdens betydelse i samhället. Inriktningen ger möjlighet till jobb med till exempel skötsel av utemiljöer, trädgårdsodling eller trädgårdsanläggning.
Gymnasiearbete
I slutet av naturbruksprogrammet gör du ett gymnasiearbete inom ditt valda yrkesområde. Där du får visa att du har de kunskaper som behövs för att börja jobba med det du utbildat dig till.
Arbetsplatsförlagt lärande
Delar av utbildningen äger rum på en eller flera arbetsplatser i minst 15 veckor och kallas arbetsplatsförlagt lärande (apl). På apl får du möjlighet att träna på och använda de kunskaper som du har fått i skolan. Apl ger dig erfarenheter av att arbeta och ger dig kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.
Lärlingsutbildning
Om skolan erbjuder gymnasial lärlingsutbildning inom programmet kan du välja det. Det innebär att du får samma kunskaper men gör minst hälften av din utbildning på en eller flera arbetsplatser.
Om lärlingsutbildning i gymnasieskolan
Börja jobba efter programmet och exempel på yrken
Du kan börja jobba direkt efter utbildningen. Nedan hittar du exempel på vilka yrken som du kan söka efter programmet. Vid varje yrke finns en länk till fakta om arbetsuppgifter och lön för yrket.
Vilken yrkeskompetens som du får beror av vilken kombination av ämnen och nivåer som du väljer ur programfördjupningen. Här hittar du exempel på möjliga yrken efter naturbruksprogrammet.
Arbete med djur
Arbete med lantbrukets växtodling eller djurhållning.
Arbete med lantbruksmaskiner.
Naturguide
Skogsmaskinförare, skogsmaskinsservice.
Skogsvårdare
Mer information om vilka arbetsuppgifter som ingår i olika yrken och prognoser över hur framtidsutsikterna ser ut inom yrke hittar du i tjänsten Hitta yrken A–Ö.
Studera vidare efter programmet och behörighet
Vill du läsa vidare på högskola och universitet efter programmet? Den här utbildning ger dig möjlighet att läsa in grundläggande högskolebehörighet och även vissa särskilda behörigheter för vidare studier inom högskoleutbildningar som kräver naturvetenskaplig behörighet. Efter programmet har du också möjlighet att läsa utbildningar på yrkeshögskola och folkhögskola.
Grundläggande behörighet på gymnasieskolans yrkesprogram, skolverket.se
Var inte rädd att söka även om du inte har någon jordbruksbakgrund! Det viktigaste är att du är intresserad och vill lära dig.
Tilde / har läst naturbruksprogrammet med inriktning djurvård
Behörighet till högskolan efter programmet
Använd behörighetsvisaren för att se vilka program du är behörig att söka efter programmet.
Vad gör eleverna efter naturbruksprogrammet?
Efter tre år arbetar 45 procent av kvinnorna och 65 procent av männen. Andelen som studerar vidare är 32 procent av kvinnorna och 17 procent av männen.
Informationen på den här sidan gäller dig som ska välja till och börja i gymnasieskolan hösten 2025. Om du redan går i gymnasiet så hittar du information om vad som gäller för dig på skolverket.se.
Läroplan, program och ämnen i gymnasieskolan, skolverket.se.