Innehåll på denna sida

Informationen på den här sidan gäller dig som ska välja till och börja i gymnasieskolan hösten 2025. Om du redan går i gymnasiet så hittar du information om vad som gäller för dig på skolverket.se.

Läroplan, program och ämnen i gymnasieskolan, skolverket.se.

YRKESPROGRAM SOM LEDER TILL EN YRKESEXAMEN

Barn- och fritidsprogrammet

Är du intresserad av människor och tycker att ditt och andras välmående är viktigt? På barn- och fritidsprogrammet får du lära dig om människor i olika åldrar och med olika förutsättningar.

Film: Filmen beskriver kort barn- och fritidsprogrammet (tid 4:59 min)

Det här lär du dig på barn- och fritidsprogrammet

Du får lära dig att bidra till människors livskvalitet och välmående. Du får också kunskap om hur människor lär sig saker och hur de växer och utvecklas.

Vi får lära oss väldigt mycket om kommunikation. Alla kanske tänker att de vet hur man kommunicerar, men här får vi lära oss att kommunicera på ett bra sätt och om det sociala samspelet mellan olika grupper.

Barwaqo / går tredje året på programmet

Du tränar dig i att möta andra människor på ett yrkesmässigt sätt och utvecklar din förmåga att förstå deras behov. Du får också lära dig att samarbeta och kommunicera. Utbildningen ger dig möjlighet att fundera över hur människor lever tillsammans och hur de kan utvecklas. Du lär dig också om hälsa och arbetsmiljö.

Barn- och fritidsprogrammet lägger stor vikt vid pedagogik, etik, demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter.

Programmet utgår från arbetsuppgifter som du löser enskilt eller tillsammans med andra. Du tränar din förmåga att ta initiativ och vara kreativ. Du tränar dig i att planera, genomföra och dokumentera arbetet.

Examensmål

Examensmålen beskriver vad du ska kunna när du har tagit examen från ett visst gymnasieprogram.

Examensmål för barn- och fritidsprogrammet (skolverket.se)

Programstruktur

I programstrukturen ser du vilka ämnen och nivåer som ingår i programmet. Du ser också hur många poäng varje ämne och nivå omfattar.

Programstruktur för barn- och fritidsprogrammet (pdf) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Inriktningar

Fritid och hälsa

  • Du lär dig om fritid, hälsa och friskvård. Du får lära dig om hur du kan arbeta för att bidra till människors livskvalitet och välmående och om olika fritidsaktiveter. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel personal inom bad och idrott eller personal inom fritids- och friskvårdsanläggningar.

Pedagogiskt och socialt arbete

  • Du lär dig om barns och ungdomars lärande och växande. Du får lära dig hur du bemöter människor i olika situationer och hur du ger stöd och service. Du får lära dig hur du arbetar med människor för att bidra till deras livskvalitet och välmående. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel barnskötare, elevassistent, personlig assistent eller arbete med stöd och service inom funktionshinderområdet. Den kan också ge möjlighet till jobb som väktare.

Gymnasiearbetet

I slutet av barn- och fritidsprogrammet gör du ett gymnasiearbete inom ditt valda yrkesområde. Där får du visa att du har de kunskaper som behövs för att börja jobba med det du har utbildat dig till.

Arbetsplatsförlagt lärande

Delar av utbildningen äger rum på en eller flera arbetsplatser i minst 15 veckor och kallas arbetsplatsförlagt lärande (apl). Det är ett viktigt inslag i utbildningen. På apl får du möjlighet att träna på och använda de kunskaper som du har fått i skolan. Apl ger dig erfarenheter av att arbeta och kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.

Lärlingsutbildning

Om skolan erbjuder gymnasial lärlingsutbildning inom programmet kan du välja det. Det innebär att du får samma kunskaper men gör minst hälften av din utbildning på en eller flera arbetsplatser.

Mer om lärlingsutbildning i gymnasieskolan

Börja jobba efter programmet och exempel på yrken

Du kan börja jobba direkt efter utbildningen.

Vilken yrkeskompetens du får beror på vilken kombination av ämnen och nivåer du väljer ur programfördjupningen. Här hittar du exempel på möjliga yrken efter barn- och fritidsprogrammet.

Mer information om vilka arbetsuppgifter som ingår i olika yrken och prognoser över hur framtidsutsikterna ser ut inom yrke hittar du i tjänsten Hitta yrken A–Ö.

Sök bland olika yrken i tjänsten Hitta yrken A–Ö

Studera vidare efter programmet och behörighet

Vill du läsa vidare på högskola och universitet efter programmet? Den här utbildningen ger dig möjlighet att läsa in grundläggande högskolebehörighet och även vissa särskilda behörigheter. Efter programmet har du också möjlighet att läsa utbildningar på yrkeshögskola och folkhögskola.

Grundläggande behörighet på gymnasieskolans yrkesprogram, skolverket.se

Behörighet efter programmet

Använd behörighetsvisaren för se vilka program du är behörig att söka efter programmet.

Behörighetsvisaren

Nu läser jag till förskollärare på universitetet. Barn- och fritidsprogrammet har gett mig en bra grund, hela första året på förskollärarprogrammet handlade om det jag redan läst på gymnasiet.

Johanna / gick barn- och fritidsprogrammet med pedagogisk inriktning

Vad gör eleverna efter barn- och fritidsprogrammet?

Efter tre år arbetar 48 procent av kvinnorna och 51 procent av männen. Andelen som studerar vidare är 33 procent av kvinnorna och 23 procent av männen.

/