Informationen på den här sidan gäller dig som ska välja till och börja i gymnasieskolan hösten 2025. Om du redan går i gymnasiet så hittar du information om vad som gäller för dig på skolverket.se.
Läroplan, program och ämnen i gymnasieskolan, skolverket.se.
YRKESPROGRAM SOM LEDER TILL EN YRKESEXAMEN
El- och energiprogrammet
Är du nyfiken på teknik och vill lära dig mer om el, energi och automation eller datorer och kommunikationsteknik? Då är det här programmet för dig. På el- och energi programmet får du lära dig om hur el installeras och produceras och hur datorer och andra elektriska maskiner fungerar. Du har en möjlighet att bli en del av framtidens teknik.
Film: Film som kort beskriver el- och energiprogrammet (tid 4:03 min)
Det här lär du dig på el- och energiprogrammet
På el- och energiprogrammet får du lära dig hur apparater och elektriska maskiner fungerar. Du får lära dig hur man producerar el hur el installeras i exempelvis bostäder och industrier och om energi.
Du lär dig också om automatiserade funktioner, alltså uppgifter som utförs av maskiner, och om dator- och kommunikationsteknik, såsom nätverksadministration och programmering.
Du studerar säkerhetsfrågor och informationssäkerhet. Du får även studera arbetsmiljöfrågor för att kunna undvika arbetsskador.
Inriktningen data och kommunikationsteknik är inte bara att leka med datorer, utan så mycket mer. Man får lära sig om servrar, hur internet funkar och vi får koda våra egna system och hemsidor.
Magnus, som gick el- och energiprogrammet med inriktning på dator- och kommunikationsteknik
Examensmål
Examensmålen beskriver vad du ska kunna när du har tagit examen från ett visst gymnasieprogram.
Examensmål för el- och energiprogrammet (skolverket.se)
Programstruktur
I programstrukturen ser du vilka ämnen och nivåer som ingår i programmet. Du ser också hur många poäng varje ämne och nivå omfattar.
Programstruktur för el- och energiprogrammet (pdf) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Inriktningar
Automationsteknik
- Du lär dig att installera, underhålla och felsöka automatiserade produktionssystem. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel automationstekniker inom tillverknings- eller processindustrin.
Dator- och kommunikationsteknik
- Du lär dig att installera, administrera och reparera dator- och kommunikationssystem. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel supporttekniker, nätverkstekniker eller drifttekniker inom it.
Elteknik
- Du lär dig att installera, underhålla och reparera elanläggningar, eldistributionsnät, säkerhetssystem och datanät. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel installationselektriker, industrielektriker, distributionselektriker eller järnvägstekniker.
Energiteknik
- Du lär dig att underhålla och effektivisera anläggningar inom energi-, vatten- och miljöteknik. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel driftmaskinist, drifttekniker inom kraft- och värmeteknik eller vattenkraftstekniker.
Gymnasiearbete
I slutet av el- och energiprogrammet gör du ett gymnasiearbete inom ditt valda yrkesområde där du får visa att du har de kunskaper som du behöver för att börja jobba med det du har utbildat dig till.
Arbetsplatsförlagt lärande
Delar av utbildningen äger rum på en eller flera arbetsplatser i minst 15 veckor och kallas arbetsplatsförlagt lärande (apl). Det är ett viktigt inslag i utbildningen. På apl får du möjlighet att träna på och använda de kunskaper som du har fått i skolan. Apl ger dig erfarenheter av att arbeta och ger dig kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.
Lärlingsutbildning
Om lärlingsutbildning i gymnasieskolan
Börja jobba efter programmet och exempel på yrken
Du kan börja jobba direkt efter utbildningen.
Vilken yrkeskompetens som du får beror av vilken inriktning du läser och vilken kombination av ämnen och nivåer som du väljer ur programfördjupningen. Här hittar du exempel på möjliga yrken efter el- och energiprogrammet.
- Automationstekniker
- Distributionselektriker
- Driftmaskinist
- Drifttekniker it
- Drifttekniker – kraft och värme
- Elektronikmontör
- Industrielektriker
- Järnvägstekniker - elteknik
- Järnvägstekniker - signalteknik
- Laborant - miljö och vatten
- Larm- och säkerhetstekniker
- Nätverkstekniker
- Service- och installationselektriker
- Supporttekniker
- Vattenkraftstekniker
Mer information om vilka arbetsuppgifter som ingår i olika yrken och prognoser över hur framtidsutsikterna ser ut inom yrke hittar du i tjänsten Hitta yrken A–Ö.
Studera vidare efter programmet och behörighet
Vill du läsa vidare på högskola och universitet efter programmet? Denna utbildning ger dig grundläggande och viss särskild högskolebehörighet. Efter programmet har du också möjlighet att läsa utbildningar på yrkeshögskola och folkhögskola.
Behörighet efter programmet
Använd behörighetsvisaren för se vilka program du är behörig att söka efter programmet.
Vad gör eleverna efter el- och energiprogrammet?
Efter tre år arbetar 73 procent av kvinnorna och 70 procent av männen. Andelen som studerar vidare är 17 procent av kvinnorna och 14 procent av männen.