Innehåll på denna sida

Om den svenska skolan

Den svenska skolan är till för alla barn som bor i Sverige. Skolan ska vara trygg och erbjuda lugn och ro för att alla ska kunna arbeta och trivas. Det här avsnittet handlar om hur förskoleklass, grundskoleutbildning och gymnasieutbildning fungerar i Sverige.

Förskola och annan pedagogisk verksamhet

Förskolan är till för barn mellan ett och sex år. Förskolan ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som går där. Om det erbjuds i kommunen kan det också finnas annan pedagogisk verksamhet för barn mellan ett och 12 år.

Förskoleklass, grundskoleutbildningar och fritidshem

De flesta barn börjar i förskoleklass när de är sex år. Efter förskoleklassen börjar de i den nioåriga grundskolan. Fritidshem är ett komplement till förskoleklass och grundskoleutbildning och ska erbjuda elever en meningsfull fritid under tiden när föräldrarna arbetar eller studerar.

Gymnasieutbildning

Ungdomar som avslutat grundskolan kan välja att fortsätta studera i gymnasieskolan som är frivillig och avgiftsfri. Gymnasieskolan består främst av nationella program och introduktionsprogram. För ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning finns anpassade gymnasieskolan som är en fyraårig utbildning.

Utbildningar för vuxna

Att ha examen från grundskolan och gymnasieskolan är ofta en förutsättning för att kunna få ett jobb. Om du inte har examen från grundskolan eller gymnasieskolan kan du läsa in en sådan som vuxen. En gymnasieexamen är också en förutsättning för att studera vidare på en yrkeshögskoleutbildning eller till studier på högskola och universitet.