Innehåll på denna sida

YRKESPROGRAM SOM LEDER TILL EN YRKESEXAMEN

Industritekniska programmet

Vill du arbeta med verktyg eller med stora maskiner och vara med och tillverka delar till maskiner och saker? Är du intresserad av teknik, mekanik och industri? Det här är programmet för dig som vill arbeta med att ta fram produkter inom industrin.

Film: Film som kort beskriver industritekniska programmet (tid: 4:55 min)

Det här lär du dig på industritekniska programmet

På programmet får du lära dig hur det går till att tillverka produkter, från idé och design till färdig produkt. Du lär dig både hantverk och att använda industriell teknik och avancerade tekniska system. Du lär dig också om hur arbetet på olika arbetsplatser är organiserat, produktekonomi, användning av råvaror och energi och hur du säkerställer att produkterna håller rätt kvalitet. Utbildningen tar också upp hur valet av material, metoder och teknik kan påverka samhälle och miljö.

Programmet utgår från arbetsuppgifter som du löser enskilt eller tillsammans med andra. Du tränar din förmåga att ta initiativ och vara kreativ. Du får också lära dig att driva ett eget företag. Du tränar dig i att planera, genomföra, dokumentera och utveckla arbetet.

På programmet läggs stor vikt vid arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.

Absolut roligast var en kurs där vi startade vår egen produktion. Vi elever designade vår egen detalj, programmerade bearbetningsmaskinerna och producerade ritningar samt produktionsunderlag för att få en så effektiv produktion som möjligt. Alla ville verkligen att just vår detalj och produktion skulle bli den bästa. Därför blev produkten och vägen dit oerhört bra och underhållande.

Ella / som har gått industritekniska programmet

Examensmål

Examensmålen beskriver vad du ska kunna när du har tagit examen från ett visst gymnasieprogram.

Examensmål för industritekniska programmet (skolverket.se)

Programstruktur

I programstrukturen ser du vilka ämnen och kurser som ingår i programmet. Du ser också hur många poäng varje kurs omfattar.

Programstruktur för industritekniska programmet (pdf) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fyra olika inriktningar på industritekniska programmet

Driftsäkerhet och underhåll

  • Du lär dig om strategiskt och systematiskt underhåll. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel automationsmekaniker, servicemekaniker eller underhållsmekaniker.

Processteknik

  • Du lär dig kemiska och mekaniska industriprocesser, kvalitetskontroll, styr- och reglerteknik. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel industrilackerare, laboratorietekniker inom kemisk industri eller processoperatör.

Produkt- och maskinteknik

  • Du lär dig hantera verktyg, industriutrustning och material. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel CNC-operatör metall och trä, gjutare, maskinoperatör, maskinsnickare, originalare, tryckare, produktionstekniker, sågverksoperatör eller verkstadssnickare.

Svetsteknik

  • Du lär dig använda svetstekniker och lär dig plåtbehandling. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel svetsare.

Gymnasiearbete

I slutet av industritekniska programmet gör du ett gymnasiearbete inom ditt valda yrkesområde. Där får du visa att du har de kunskaper som behövs för att börja jobba med det du utbildat dig till.

Arbetsplatsförlagt lärande

Delar av utbildningen äger rum på en eller flera arbetsplatser i minst 15 veckor och kallas arbetsplatsförlagt lärande (apl). Det är ett viktigt inslag i utbildningen. Apl ger dig erfarenheter och dessutom kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.

På apl på industritekniska programmet får du lära dig använda det som du läst om i skolan. Du får använda det du lärt dig ute i arbetslivet och träffa nya människor.

Lärlingsutbildning

Om skolan erbjuder gymnasial lärlingsutbildning inom programmet kan du välja det. Det innebär att du får samma kunskaper men gör minst hälften av din utbildning på en eller flera arbetsplatser.

Läs mer om lärlingsutbildning i gymnasieskolan här

Börja jobba efter programmet och exempel på yrkesutgångar

Du kan börja jobba direkt efter utbildningen. Nedan hittar du exempel på yrkesutgångar, alltså vilka yrken som du kan söka efter programmet. Vid varje yrke finns en länk till fakta om arbetsuppgifter och lön för yrket.

En yrkesutgång är ett förslag på ett yrke som du kan jobba med efter att du tagit examen från yrkesprogrammet. Vilken yrkeskompetens som du får beror av vilken kombination av kurser som du väljer inom programfördjupningen. Här hittar du exempel på möjliga yrkesutgångar efter industritekniska programmet.

Automationstekniker

CNC-operatör metall eller trä

Gjutare

Industrilackerare

Svetsare, internationell svetsare

Laboratorietekniker inom kemisk industri

Maskinsnickare

Maskinoperatör inom gummi- och plastindustri, livsmedelsindustri, kemisk industri, metallindustri, påfyllning, packning och märkning, sten-, cement- och betongindustri, textilindustri och trävaruindustri. Mer om yrkena:

Processoperatör inom kemiindustrin, massa- och pappersindustrin och stål- och metallindustri. Mer om yrkena:

Servicemekaniker

Sågverksoperatör

Underhållsmekaniker

Verktygsmakare

Mer information om vilka arbetsuppgifter som ingår i olika yrken och prognoser över hur framtidsutsikterna ser ut inom yrke hittar du i tjänsten Hitta yrken A–Ö.

Sök bland olika yrken i tjänsten Hitta yrken A–Ö

Studera vidare efter programmet och behörighet

Vill du läsa vidare på högskola och universitet efter programmet? Denna utbildning ger dig grundläggande högskolebehörighet. Efter programmet har du också möjlighet att läsa utbildningar på yrkeshögskola och folkhögskola.

Jag vill jobba med någonting produktionstekniskt! Man behöver läsa till produktionstekniker på yrkeshögskola men jag hoppades på något jobb inom den grenen. Nu har jag precis sökt till en civilingenjörsutbildning!

Ella / som har gått industritekniska programmet

Vad gör eleverna efter industritekniska programmet?

Efter tre år arbetar 48 procent av kvinnorna och 63 procent av männen. Andelen som studerar vidare är 26 procent av kvinnorna och 19 procent av männen.

/