Innehåll på denna sida

Informationen på den här sidan gäller dig som ska välja till och börja i gymnasieskolan hösten 2025. Om du redan går i gymnasiet så hittar du information om vad som gäller för dig på skolverket.se.

Läroplan, program och ämnen i gymnasieskolan, skolverket.se.

YRKESPROGRAM SOM LEDER TILL EN YRKESEXAMEN

Industritekniska programmet

Vill du bidra till den gröna omställningen? Är du intresserad av teknik, mekanik och industri? Det här är programmet för dig som vill arbeta med att ta fram produkter inom industrin.

Film: Film som kort beskriver industritekniska programmet (tid: 4:55 min)

Det här lär du dig på industritekniska programmet

På programmet får du lära dig hur det går till att tillverka produkter, från idé och design till färdig produkt. Du lär dig att använda industriell teknik och avancerade tekniska system. Du lär dig också om hur arbetet på olika arbetsplatser är organiserat, produktekonomi, användning av råvaror och energi och hur du säkerställer att produkterna håller rätt kvalitet. Utbildningen tar också upp hur valet av material, metoder och teknik kan påverka samhälle och miljö.

Programmet utgår från arbetsuppgifter som du löser enskilt eller tillsammans med andra. Du tränar din förmåga att ta initiativ och vara kreativ. Du tränar dig i att planera, genomföra, dokumentera och utveckla arbetet.

På programmet läggs stor vikt vid arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.

Absolut roligast var en kurs där vi startade vår egen produktion. Vi elever designade vår egen detalj, programmerade bearbetningsmaskinerna och producerade ritningar samt produktionsunderlag för att få en så effektiv produktion som möjligt. Alla ville verkligen att just vår detalj och produktion skulle bli den bästa. Därför blev produkten och vägen dit oerhört bra och underhållande.

Ella / som har gått industritekniska programmet

Examensmål

Examensmålen beskriver vad du ska kunna när du har tagit examen från ett visst gymnasieprogram.

Examensmål för industritekniska programmet (skolverket.se)

Programstruktur

I programstrukturen ser du vilka ämnen och nivåer som ingår i programmet. Du ser också hur många poäng varje ämne och nivå omfattar.

Programstruktur för industritekniska programmet (pdf) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Inriktningar

Driftsäkerhet och underhåll

  • Du lär dig om strategiskt och systematiskt underhåll. Inriktningen ger möjlighet till jobb inom till exempel underhållsteknik.

Processteknik

  • Du lär dig om kemiska och mekaniska industriprocesser och kvalitetskontroller. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel processoperatör inom kemi- eller livsmedelsindustrin

Produkt och maskinteknik

  • Du lär dig hantera verktyg, industriutrustning och material. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel CNC-operatör, maskinsnickare, grafisk producent, sågverksoperatör eller låssmed.

Svetsteknik

  • Du lär dig att svetsa med olika metoder. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel IW-svetsare.

Gymnasiearbete

I slutet av industritekniska programmet gör du ett gymnasiearbete inom ditt valda yrkesområde. Där får du visa att du har de kunskaper som behövs för att börja jobba med det du utbildat dig till.

Arbetsplatsförlagt lärande

Delar av utbildningen äger rum på en eller flera arbetsplatser i minst 15 veckor och kallas arbetsplatsförlagt lärande (apl). Det är ett viktigt inslag i utbildningen. På apl får du möjlighet att träna på och använda de kunskaper som du har fått i skolan. Apl ger dig erfarenheter av att arbeta och ger dig dessutom kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.

Lärlingsutbildning

Om skolan erbjuder gymnasial lärlingsutbildning inom programmet kan du välja det. Det innebär att du får samma kunskaper men gör minst hälften av din utbildning på en eller flera arbetsplatser.

Om lärlingsutbildning i gymnasieskolan

Börja jobba efter programmet och exempel på yrken

Du kan börja jobba direkt efter utbildningen.

Vilken yrkeskompetens du får beror på vilken kombination av ämnen och nivåer du väljer ur programfördjupningen. Här hittar du exempel på möjliga yrken efter barn- och fritidsprogrammet.

Mer information om vilka arbetsuppgifter som ingår i olika yrken och prognoser över hur framtidsutsikterna ser ut inom yrke hittar du i tjänsten Hitta yrken A–Ö.

Hitta yrken A–Ö

Studera vidare efter programmet och behörighet

Vill du läsa vidare på högskola och universitet efter programmet? Denna utbildning ger dig grundläggande högskolebehörighet. Efter programmet har du också möjlighet att läsa utbildningar på yrkeshögskola och folkhögskola.

Grundläggande behörighet på gymnasieskolans yrkesprogram, skolverket.se

Behörighet till högskolan efter programmet

Använd behörighetsvisaren för se vilka högskoleprogram du kan bli behörig till att söka efter programmet

Behörighetsvisaren

Vad gör eleverna efter industritekniska programmet?

Efter tre år arbetar 48 procent av kvinnorna och 63 procent av männen. Andelen som studerar vidare är 26 procent av kvinnorna och 19 procent av männen.

/