BASERAT PÅ DATA FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN
Fotograf
Kommunicerar via bilder och förmedlar känslor, händelser eller historier med kameran som redskap.
- Kreativ förmåga
- Serviceinriktad
- Social förmåga
Genomsnittligt löneintervall
22 000 - 45 000 SEK/mån
Arbetsmarknadsprognos
Hög konkurrens ¨h3>
Arbetsuppgifter
Grunden i fotografens arbete handlar om bildkommunikation – hur man kommunicerar via bilder och når ut med ett budskap. Fotografen arbetar huvudsakligen med bildkomposition, ljus, teknik och bildbehandling.
Bildkomposition handlar om att se hur olika delar i en bild samspelar med varandra. Kunskap om hur ljus fångas upp och gestaltas är fotografens viktigaste verktyg. Det handlar om att se hur ljus faller på föremålet eller personen och hur skuggorna ligger samt vad det har för betydelse för bildens tolkning.
Det är vanligt att fotografer driver eget företag och riktar in sig på olika områden, som att fotografera familjer, bröllop, evenemang eller organisationer. Fotografen kan också bli expert på ett område, som exempelvis reklamfotograf eller bostadsfotograf. Man kan även fotografera för större organisationer som har behov av löpande foton till exempelvis webbshoppar.
Fotografer kan också arbeta med pressbilder och förmedla nyheter. Inom fotojournalistik blir det vanligare att man som fotograf är delaktig i skrivprocessen av artikeln eller reportaget man fotograferat för. Med hjälp av bildbehandlingsprogram redigerar fotografen bilderna. I bildbehandlingsprogrammet kan fotografen ändra storlek på bilden, ljus, färg och kontrast beroende på bildens syfte och ändamål.
Filmfotografer arbetar ofta med rörliga bilder i film- och Tv-produktioner. Ett fåtal filmfotografer arbetar med spelfilm. Att filma- och fotografera för sociala medier åt olika företag i marknadsföringssyfte är ett område som blir vanligare att arbeta med som fotograf.
Utbildningsvägar för fotograf
Vill du studera till fotograf? Sök utbildningar i Utbildningsguidens sök utbildning för vuxna:
Utbildning för vuxna (från 19 år)
Utbildning för vuxna kan vara allt från komvux eller folkhögskola till högskola och universitet. Det finns flera utbildningsformer att välja bland för vuxna.
Läs mer om olika utbildningsalternativ för vuxna:
Gymnasieskolan (15-19 år)
Gymnasieskolan kan förbereda för att börja jobba direkt efteråt eller för att fortsätta studera. Om du vill jobba direkt efter gymnasiet så kan du gå en yrkesutbildning för att komma in i den bransch du tycker är intressant.
Här under hittar du länkar som kan hjälpa dig i ditt val: